Защо депутатите* и за чеп за зеле не стават?

Тома Белев

Много уважавам хората и ценя предметите, които си вършат работата. Даже и чепа за зеле – макар да е просто парче дърво, аз го ценя защото си върши работата, за която е създаден. Без него една каца за зеле ще стане неизползваема. Защо депутатите ни не могат да се сравнят даже с това парче дърво? Защото не си вършат работата, за която сме ги избрали, и за която им плащаме пребогато от нашите данъци. Плащаме им заплатите, здравните и социални осигуровки, квартирите, бензина, колите, шофьорите, сътрудниците, офисите, почивките, отпуските – направо си ги отглеждаме, както даже и децата си не обгрижваме. И то само защото са изрекли в сградата на Народното събрание: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната, и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“.

А те даже и тази клетва не могат или не искат да изпълнят и да спазят Конституцията, в която са се заклели. Защо мисля така? Защото видях как приеха 22-то изменение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Приеха го въпреки, че им се депозираха становища и в комисия им се обясняваше. Приеха го на пук, просто защото могат да го направят. Ще се спра само на две от новоприетите разпоредби, не защото са единствените за критика, а защото са достатъчни, за да докажа тезата си (нови членове 24 в и 30).

В първият член депутатите разпореждат, че който постави палатка, шатра, или паркира кемпер или каравана в чужд имот извън местата, определени по реда на чл.10а, се наказва с глоба от 500 до 1000лв. За собствениците на местата, където се опъват палатки, шатри или се паркират каравани и кемпери има по-големи глоби. Тези места по чл.10 а, са новосъздадени и ще ги наричам биваци, макар че този термин липсва в закона, но по принцип съм несъгласен в правото и живота да се въвеждат безумия от типа „местата по чл.10 а на ЗУЧК“. Та тези биваци, предложени от председателя на комисията по регионална политика и депутат от ВМРО Искарен Веселинов, имат за цел да концентрират свободно къмпиращите на определени места. На пръв поглед идея за някои не лоша, но както винаги дяволът е в подробностите. Според гласуваният от депутатите текст, тези биваци ще се устройват извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги, в горски и земеделски имоти или в незастроени урбанизирани имоти. Така всеки, който е с кемпер, каравана, палатка или шатра, няма да се страхува от глоба само ако е в собствен имот или в бивак. С прилагането на този правен миш-маш, създаден от депутатите, с глоба ще се сдобият:

  • Всичките къмпиращи с палатки, кемпери и каравани в законните и лицензирани туристически къмпинги, защото къмпингите не са, и не могат да бъдат биваци.

  • Собствениците на лицензирани къмпинги, защото не могат по закон да са биваци;

  • Всеки собственик на кемпер или каравана, който спре край пътя или на паркинг в двукилометровата зона около Черно море, извън границите на населените места (при това границите им към 1 януари 2008г, както определя закона за зона Б);

  • Концесионерите на плажове или наемателите на заведения извън населените места, ако не дай си боже им хрумне да сложат една шатра за клиентите си, защото са го направили върху чужд имот.

  • Собствениците на вили, или къщи в зона Б, ако вземат, че поканят някой приятел да ги посети с кемпера си, защото за да поканиш подобен гост, ще трябва имота ти да е незастроен и да си го регистрирал като бивак.

  • Организаторите на всякакви спортни и културни събития извън населените места, ако си позволят да поставят шатри за временна защита на участниците.

  • Собствениците на заведения, паркинги или бензиностанции извън населените места, ако вземат да допуснат някой кемпер или каравана.

И не си мислете че това касае малки територии – даже курортите Слънчев бряг и Златни пясъци попадат в обхвата на наказателната разпоредба , защото не са населени места със собствени граници към 1.01.2008. Така е и с всички по-големи или малки курорти по морето. По този начин законодателите мислейки как ще накажат лошите свободно къмпиращи се намесват в живота и бизнеса на стотици хиляди хора по непозволен начин, затруднявайки ги. Конституцията на България защитаваща правото на свободно предвижване, но този закон го ограничава средствата на това предвижване – всичко друго, но не и кемпер или кола с каравана, щом си в двукилометровата зона на Черно море. По същият начин депутатите ограничават и гражданите в конституционно гарантираното право на разпореждане с тяхната собственост, набърквайки се в начина, по който си посрещат гостите и се разполагат със своята собственост. Отделно управляващите зачеркнаха законният бизнес на къмпингите и ограничиха собствениците на хотели, заведения, бензиностанции, или паркинги какви клиенти да обслужват. Започвам да се чудя, защо депутатите толкова не разбират причините, заради които хората ползват палатка, кемпер, или каравана ,и от законите им извира неподправена омраза към свободата на гражданите? И се сетих – ами ние им плащаме почивните бази и почивките. Когато почиваш в двореца в Евксиновград, или в Слънчев бряг, и ползваш сауна, подводен масаж, и перлена вана със специални, освежаващи тялото, соли, някак си от само себе си почваш да не харесваш простолюдието, дето ползва общите бани по къмпингите.

Във втория разглеждан член ( чл.30) депутати решават да се погрижат за опазване на пясъчните дюни, като предвиждат „режещи главите“ глоби и санкции, за всеки, който поставя преместваеми обекти, шатри, палатки, навеси или заслони, или пък преминава, или паркира върху дюни. Всъщност не върху всички дюни, а само върху белите, сивите и облесените дюни. Не знаете какво са белите, сивите или облесените дюни? Няма значение, и депутатите не знаеха какви са видовете дюни ( и си го признаха), и не можаха да обяснят защо изключват от мерките за опазване зараждащите се дюни. Защото зараждащите се дюни заемат 70-80 процента от всичките площи на дюните у нас. Вече чувам въпроса „ Ама как да различим дюните, в които можем да опънем шатра, от тези в които ще ни глобят?“ Даже и да знаете ботаника и да можете да различите съобществата на песъчар, влагалищна властка, класник и морска люцерна (характерни растения за белите дюни), от тези на песъчар, бесарабски пирен, пясъчна метличина, ветрогон и класник (характерни растения за зараждащите се дюни), т.е. да сте добър ботаник, това няма да Ви спаси от глобата, защото едва ли инспекторите, наети за лятото от общините срещу 600 лева, ще са добри ботаници и фитоценолози. А инспекторите няма и откъде да прочетат , защото в закона няма определение какво са зараждащи се, бели, сиви или облесени дюни. И в други закони също няма. Има определение за пясъчни дюни, но и то често става спорно при прилагането на закона (както в случая на строителството на къмпинг Юг). Тук можем да говорим за принципа залегнал в чл.4 Конституцията , че България е правова държава. И как този конституционен принцип би могъл да се спази, само ако съдържащите се в нормативните актове разпоредби са ясни, точни и непротиворечиви. Иначе те не биха били годни да регулират обществените отношения . Но този член няма задача да регулира обществени отношение, нито да опазва дюните, а просто да наказва гражданите поставяйки ги под удара на закона и на знанията и тълкуванията на репресивните органи защото просто не харесват да спят в хотелите (им).

Всъщност нашите плажове са съставени от 4 вида дюни – зараждащи се, сиви, бели и облесени и скали. И всичките четири вида дюни съгласно Червената книга на България от 2015 година разработена от БАН, са включени с категория „застрашено местообитание“, включително изоставените от депутатите зараждащи се дюни. Но да се върнем към плажа – ако сте на скала със сигурност няма да Ви глобят. Със сигурност няма да Ви глобят и ако първо залеете плажа с два кубика бетон или поставите един бетонен панел, защото и този път депутатите забравиха да създадат глоби за незаконно строителство по плажа и дюните. Така че, уважаеми приятели – от юли на плаж най-добре ходете с бетоновоз – изсипвате бетона и после се разполагате върху него – хем ще Ви е хладно, хем ще сте защитени от глобите, създадени от любимите ни депутати, дето и с чеп за зеле не могат да се сравнят. Защото чепа на зеле е полезен, а депутатите сал една Конституция трябва да спазват, но и това не знаят как.

––––––––––––––

*естествено не всички депутати, а само онези дето гласуваха в четвъртък измененията на закона за устройство на черноморското крайбрежие

кажа за апартаментите, освен че може би е крайно време да организираме една дарителска кампания за каймака на управленския ни елит. Това са хора бедни, безимотни, огрухани от тежкия живот, смазани под тежестта на битието, съсипани от отговорности, страхове и черна народна неблагодарност.
Коскоджамити еврокомисарка е принудена от злата съдба да ползва общинско жилище, за да си стокира багажа, докато се бори на ползу роду и въобще на ползу Европу срещу практически смехотворно заплащане, което вероятно кара Джеф Безос да се превива от ехиден смях.
Министърът на финансите, един успял кадърен млад човек и баща, който неуморно се стреми да избута страната ни от блатото на нищетата и ако трябва с писъци да я завлече във Века на Плодния прилеп (искам сериал по „Света на Диска“, някой да направи нещо, за Бога!!!), страда от тежка фобия от земетръси и е принуден от обстоятелствата да се подслонява при кума си. (Получи се някак неволна рима. Няма умисъл). Трети пък се налага да плаща наем на родната си майка. И оттам нататък като тръгна…
Приятели! Нека се вдигнем като един, да съберем пари за тия хора, да им купим апартаменти, да ги изографисаме с псалми на глаголица, да им турим по един квантов генератор в килера, каруца на покрива и каквото там още им налага нуждата, че да могат да управляват на спокойствие и да ни водят към светли бъднини, вместо да се терзаят от прозаичността на сивия живот. Или, както се изрази Георги Марков в един от редките случаи, в които избра да не говори за Орбан и не упражнява орална любов към Бойко Борисов: „В какво да живеят народните представители, в колиби ли? Аман вече от тези апартаменти…“
Ами прав е. Аман.
Затова ще завърша с една позитивна новина от областта на външната политика и прословутия британски хумор: Брекзитът ще е на Хелоуин. Което ще рече, че колкото и да е смешно у нас, по света може да е още по-смешно. Keep calm и тръгвайте на море, тази година сезонът беше открит по-рано.