Обзор на седмицата

Бела роза, черна дупка, златен век

Весела Ангелова

Здравейте. Започвам директно, без предисловие, с новини от света на науката и световната конспирация. А именно: група учени заснеха черна дупка с цел да отклонят вниманието на населението от факта, че незнайни диверсанти пръскат морето край Шабла с кокаин вместо с кемтрейлси.
Не успяха.
В момента Шабла вече е известна сред широката общественост като Малката Колумбия. Носят се непотвърдени слухове, че поне един досегашен наш евродепутат с ексцентричен подход към чуждите езици и особено английския такъв, една бивша футболна звезда от латиноамерикански произход, поне един известен шоумен и неколцина други известни личности от най-различни области на културата, спорта и развлекателната индустрия са инвестирали средства в дубайска компания, която щяла да строи изкуствен остров в този китен черноморски кът. Общо взето, нещата стоят така: по-назадничавите държави имат петролни платформи из акваториите си. Ние ще си имаме кокаинови. Ха! И вече няма да се притесняваме, че ще сме политически некоректни, наричайки морето си Черно, а съвсем легално ще му казваме Бело море.
Министерството на туризма може да направи страхотна реклама за новия летен туристически сезон. Представете си само следния сценарий:
Министър Ангелкова в народна носия и върху жарава стои на шабленския бряг. Зад нея народен хор припява „Бела роза“ за по-тематично. Николина заговаря с патос: „Посетете нашите бели плажове! Порете нашите бели вълни! Възхитете се на белите ни магистрали!“ И така нататък. Да не прекаляваме.
От друга страна, има и слухове, че цялата истерия около апартаментната обсесия на политическия ни елит е замислена и осъществена с цел отклоняването на вниманието на населението от новината за заснемането на черната дупка. Това е, за да не се създава паника, защото научният свят още не е установил какво ще е влиянето на една черна дупка в една тридименсионна вселена върху един двудименсионен свят, какъвто се явява нашата Земя. Засега с решението на този проблем се е заел известният учен Кирил Чуканов, който още през 2015-а година представи в рубриката си „Зелена светлина“ по БНТ своя квантов генератор. Впоследствие въпросният генератор се оказа, че ще бъде вграден в спряната сграда „Златен век“ на фирма „Артекс“. Ама вече няма да е вграден там, защото строежът е спрян и под влияние на деструктивни сили и Световния еврейски заговор (вероятно) за момента изгубихме възможността да проимаме олекотена версия на Големия адронен колайдер и да създадем собствена черна дупка насред квартал Лозенец в София, заради което в съчетание с наличието на своеобразна бяла дупка по северното ни крайбрежие можехме да кандидатстваме за снимачна площадка на поредното продължение на „Туин Пийкс“, което щеше да се снима в реални условия някъде в района на Две Могили. Ама сега няма. Ей на. Това направихте с постоянното си врякане за апартаментите.
Допускам, че този абзац се получи малко неясен и донякъде объркан. Ще се опитам да го преведа на по-достъпен език, използвайки лексиката на г-н Чуканов, като ще цитирам какво всъщност е този квантов генератор, който се появи от нищото по средата на настоящото повествование:
„Енергийното захранване на емблематичната сграда “Златен век” ще става от генератор, произвеждащ квантова свободна енергия във форма на кинетична енергия, превръщана в електрическа енергия.
Използва се мощна, изкуствено създадена кълбовидна мълния, която представлява двудименсионен квантов обект, подчиняващ се не на обикновените физически закони, а на свои квантови ограничения
Едно от нейните квантови свойства е нарушение на закона на запазване на енергията при определени условия. Тези обекти и науката зад тях са непознати за конвенционалната наука.“
А, разбрахте ли сега?
Да уточня, че това е от интервю на господин Чуканов за един все по-любим ми напоследък вестник, а именно „24 часа“. И не е в рубриката за хумор, сатира и забава. Квантовият генератор щял да бъде монтиран в гаражна клетка, в случай, че ви интересува.
Смешно ли ви е? Ми нека ви е смешно. Те и на Тесла така са се присмивали навремето…
Понеже стана дума за апартаментите… Не, не знам какво да кажа за апартаментите, освен че може би е крайно време да организираме една дарителска кампания за каймака на управленския ни елит. Това са хора бедни, безимотни, огрухани от тежкия живот, смазани под тежестта на битието, съсипани от отговорности, страхове и черна народна неблагодарност.
Коскоджамити еврокомисарка е принудена от злата съдба да ползва общинско жилище, за да си стокира багажа, докато се бори на ползу роду и въобще на ползу Европу срещу практически смехотворно заплащане, което вероятно кара Джеф Безос да се превива от ехиден смях.
Министърът на финансите, един успял кадърен млад човек и баща, който неуморно се стреми да избута страната ни от блатото на нищетата и ако трябва с писъци да я завлече във Века на Плодния прилеп (искам сериал по „Света на Диска“, някой да направи нещо, за Бога!!!), страда от тежка фобия от земетръси и е принуден от обстоятелствата да се подслонява при кума си. (Получи се някак неволна рима. Няма умисъл). Трети пък се налага да плаща наем на родната си майка. И оттам нататък като тръгна…
Приятели! Нека се вдигнем като един, да съберем пари за тия хора, да им купим апартаменти, да ги изографисаме с псалми на глаголица, да им турим по един квантов генератор в килера, каруца на покрива и каквото там още им налага нуждата, че да могат да управляват на спокойствие и да ни водят към светли бъднини, вместо да се терзаят от прозаичността на сивия живот. Или, както се изрази Георги Марков в един от редките случаи, в които избра да не говори за Орбан и не упражнява орална любов към Бойко Борисов: „В какво да живеят народните представители, в колиби ли? Аман вече от тези апартаменти…“
Ами прав е. Аман.
Затова ще завърша с една позитивна новина от областта на външната политика и прословутия британски хумор: Брекзитът ще е на Хелоуин. Което ще рече, че колкото и да е смешно у нас, по света може да е още по-смешно. Keep calm и тръгвайте на море, тази година сезонът беше открит по-рано.