Мани-мани

Интелектуални пагони

 

Антон Дончев умря, да живее Председателят Рашидов!

Това са знакови събития и ние ще обясним тези божествени знаци, които много приличат на скрити пагони.

Книгата на Антон Дончев “Време разделно” и (особено!) филмът по нея бяха едно примитивно оправдание и художествено-творчески съпорт на Възродителния процес.

Тези произведения – с цялата държавна подкрепа – имаха за цел да разпалят омраза към сънародниците ни от турски произход, за да подкрепи българското население смяната на имената и етническите репресии.

Примитивната реакция (сега ше ви го върнем за 500-те години робство и мъки!) не е страничен ефект, а очакван резултат.

Оттам нататък – художествените качества и въздействието на “Време разделно” са само бонус за пропагандата и омразата.

Вежди Рашидов много обича да се тръшка по интервюта каква травма му е нанесъл Възродителния процес, Антон Дончев пък никога не се притесни за ролята на творбата му в насилието срещу нашите сънародници, даже напротив. Той дори отрича, че романът му е поръчков, но отрича с много интересен аргумент – признава, че преди него двама писатели отказват поръчката, а той сам решил да се заеме с темата, без да му поръчват. “Дадоха ми 75 лева да обиколя Родопите” – изтъква обидено писателят, за да докаже липсата на поръчка.

И тук идва парадоксът – травмираният Вежди Рашидов и възродителят Антон Дончев бяха в чудесни отношения, каквито пожелаваме на всички добри приятели по света.

Скулпторът винаги се е изказвал ласкаво за писателя, Дончев пък 90-годишен намери сили да посети откриване на изложба на Рашидов.

Познайте от един път какъв е материалът за спойката.

Дончев в силно напреднала възраст събра сили да подкрепи и друг знаков милиционер – участва в специална интелектуалска операция в защита на Гешев като Единствен кандидат за главпрокурор. Снима се с Гешев в компанията на интелектуалци-чекисти.

Светъл и безавариен път на големия писател по небесните трасета на TRACE!