Мани-мани

 

Груби майтапи

 

Война в Украйна, война в Палестина – човечеството отново прави опити да се самозатрие.

Руската пропагандистка и шефка на Russia Today Маргарита Симонян направи страхотно предложение за изправяне на световните кривици.

Дайте, вика, да бабахнем с една ядрена бомбичка в Сибир и ще разстроим електрониката на целия свят, ще спре интернет!

Мойте деца, разправя Симонян, нямат смартфони, аз съм забранила, имат си телефони с копчета. И те всеки ден ми мрънкат: защо другите деца имат, а ние нямаме? А като спре интернет, смартфоните ще станат излишни, ще се върнем в деведесе и някоя година и всичко ще е много хубаво, аз примерно ще съм много доволна. И децата няма да ме питат защо другите ученици имат умни телефони, а те нямат. Никой няма да има умен телефон.

Това може би е някакъв странен хумор, но така или иначе е казано по официална пропагандистка телевизия от високопоставена пропагандистка.

Нямаме научен коментар на това изказване и не можем да преценим доколко е възможно да се разбъчка световният интернет с бомби в Сибир.

Но си спомняме едно изказване на покойният главорез и душа на “Вагнер” Евгений Пригожин. Няколко месеца преди да умре той каза думи, които се римуват с казаното от Симонян миналата седмица.

В поредната си филипика против некадърното военно ръководство за начина, по който се води войната, Пригожин каза нещо от сорта: тях (руското военно командване) ги е страх да ударят с ядрено оръжие навън, ама недай Боже да им хрумне да ударят у нас. Какво им пречи – и това може да им дойде на акъла!

Тъй каза Пригожин преди да умре, а сега ние се чудим Симонян с умрелия Пригожин ли се майтапи или с нас, преди да умрем всички в ядрения Апокалипсис.

Такава заплаха съм света не бяхме чували – не ни закачайте, че ще се самоударим с ядрена бомба и всички ще страдаме!

То вярно, че и ние си правим груби и трудно разбираеми майтапи, ама чак пък толкоз…