Мани-мани

Чугунена бъркачка и други политически шеги

 

В Исландия всички жени обявиха стачка, включително министър-председателката Катрин Якобсдотир – искали равно заплащане с мъжете.

В ПРАС-ПРЕС въобще са малко жените и почти не стачкуват, защото при нас има равенство, всички полове са еднакво зле платени.

Едно време, в света на пролетарската поезия, Пролетта влязла в завода със закъснение, а моторът казал, че ще я отлъчи.

 

– Ще я отлъчиш ли? –

попита със насмешка

една добра чугунена бъркачка.

– Опитай се, бъбрива въртележка,

та ние с нея ще направим стачка!

 

Тази лирична реминисценция ни напомня освен за борбените исландски жени, също и за бившата синдикалистка Ваня Григорова, приятелката на пролетариата, която се забърка в софийската политика. Тя е като пролет в завода на българската политика и като добра чугунена бъркачка.

При наличната конкуренция не е изключено Григорова да набере проценти и да стане сензация като Първанов навремето. Георги Първанов никой не го броеше за сериозен кандидат, а той стана два мандата президент.

Ваня Григорова кмет на София ще е наистина прекрасна политическа шега.

Ние харесваме политическите шеги, даже един художник от екипа ни наскоро каза: Искам Копейкин да стане премиер, ще бъде интересно. Ако народът го иска, това заслужаваме и това ще сърбаме.

ПРАС-ПРЕС ще работи еднакво добре с който и да стане кмет на София или премиер на България, или Папа Римски, или началник на Световното правителство.

Разбира се, правим разлика между тези политически движения и системи, които репресират карикатуристи и журналисти, съставят списъци с предатели, унищожават политически или етнически непълноценните – и другите, които не правят такива работи, но пък си имат своите уникални кусури.

ПРАС-ПРЕС е обществена медия, а не агитка – затуй не даваме наклон на разсъжденията в Деня за размисъл. Имаш си глава на раменете – сам си мисли, читателю ниеден!