Мани-мани

Какво пак ни стокира Бастунджи Бойко?

 

Мария Габриел преди години, бидейки евродепутат, неясно на какви основания дълго време ползвала евтин общински апартамент в София, където май живеел брат ѝ или плащал сметките. Общината в този период беше трайно гербава.
Любопитен детайл – автор на журналистическото разследване от 2014-17, което разкри сведенията за евтиния апартамент на Габриел, е сегашният мъж на Ваня Григорова.
Такива едни криволици на съдбата и преплитане на сюжетни нишки.
Но думата ни е за друго.
Тогава г-жа Габриел въведе в оборот термина стокирам.
На въпрос дали е ползвала евтино общинско жилище, докато е била евродепутат, г-жа Габриел отговори с някакво трудно разчленимо изречение, от което все пак стана ясно, че имало такъв апартамент, да, ползвала го. Но тя всъщност само си била стокирала багажа там, защото не е от София и нямало как да мъкне всичко към Брюксел. И така няколко години тя се сражаваше от сърцето на Европа с проблемите на хората на континентално ниво, но багажът ѝ през цялото време стоя стокиран в софийски общински апартамент за нуждаещи се.
Думата стокирам звучи особено деликатно в устата на г-жа Габриел, тъй като и тя самата е някакъв политически сандък.
Бойко Борисов я стокира тук, стокира я там – а тя проявява характер на сковани дъски.
Помним как след евроизборите 2019 Борисов прати Мария Габриел да се оправя на следизборната пресконференция. Тя горката беше толкова безтегловна, че не отговори на нито един въпрос, а само повтаряше: “Г-н Борисов знае най-добре… Нашият лидер ше даде изявление утре!… Г-н Борисов най-добре ще обясни това… С партия ГЕРБ и г-н Борисов ще работим за европейското бъдеще на страната!…”
Днес, няколко години по-късно, тя видимо се е научила да артикулира – това е похвално, особено с оглед на факта, че в този период дори Пеевски проговори.
Но в решенията си Габриел и днес е все така самостоятелна, независима и непокорна!
Такава ни я стокира Бойко Борисов и такава ще я върне обратно в Дълбоката Европа.