Мани-мани

Къщи без гости по Велики пости

Ясно ли ти е, читателю, че след като Делян Добрев най-после направи своя Добрекзит от парламента (втори опит – успешен), четирима човека, които в листата са след него, не пожелаха да станат депутати.
Това е случай без прецедент в българската история – четирима човека, живи гербери, отказват да станат депутати.
За това може да има само една причина – те не вярват, че този парламент ще си довърши мандата. Страхуват се, че ще се прецакат, като си напуснат службиците – ще изкарат някое време като депутати и – хайде пак на пазара на труда! Иначе кой бяга от хубавото? Ако на някого му е толкова противен парламентът – какво му пречи като Делян Пеевски изобщо да не се явява в тая сграда, ами да си стои на “къщата за гости”? Нищо не му пречи, Народното събрание не е такава месторабота, дето уволняват за отсъствия.
В Народното събрание уволняват само при натрупването на критична маса инертни материали, от които се строят евтини апартаменти, недекларирани тераси, частни асансьори и къщи за гости с европари.
За тия “къщи без гости” проектите са одобрявани от Държавен фонд “Земеделие”, чийто бивш шеф Румен Порожанов сега е земеделски министър. Не знаем на какъв корупционен натиск е подложен този човек, но през 2011 беше жестоко пребит и премиерът Борисов каза, че това било, защото спрял далаверите във фонда. Така ги е спрял, че “Бивол” от една година разследва една от най-гигантските злоупотреби с евросредстсва – именно тия “къщи за гости”, които ужким трябва да създават работни места, а в действителност създават частни вили за тарикати.
Тази първа голяма пукнатина в Къщата за гости ПП ГЕРБ дойде след много, много натрупвания – управляващите като “инертен материал” почнаха да крадат инертно, безогледно, урбулешката.
А ДФЗ е бивше работно място и на първата емблематична Калинка ди тути калинки – Калина Илиева, която в Зората на гербавия режим си поигра на шефка във Фонда, но бе изтеглена по живо, по здраво от там, след като стана ясно, че дипломата ѝ от Берлин е фалшива, бъкел не разбира от това, което трябва да ръководи, и като цяло трудно довършва изречения (но пък баща ѝ беше пожарникар и личен приятел на министър-председателя).
И в тези факти има голяма символна стойност.