Мани-мани

Идва Нов железен ред

 

Короната дойде.

Не че нещо е закъснял вирусът да се завърти и в България, просто тука по-бавно се действа и по традиция – с частична адекватност. Та затова малко бавно го открихме.

В световен мащаб последствията ще са сериозни и най-сериозното е, че човешките права няма да са такава висока ценност, както сме свикнали да мислим за Европа и света, към който принадлежим културно и политически.

Както след 11 септември 2001 – ще се отнемат права, ще се въвеждат нови и нови регулации, а обществото ще е съгласно, защото най-важна е сигурността.

То е видимо – единствената държава с доказано ефективни мерки срещу вируса е Китай – защото индивидуалните права там не са нещо, с което някой се съобразява. През телефоните на хората се следят кой къде е бил и с кого се е срещал – и получаваш на телефона си код, с който се определят правата ти на придвижване и посещения на места с много хора. Лични данни, право на лична информация – в тази държава тия думи са някаква абстракция, хората не ги разбират. Мечтата на всяко правителство е да има такова население – подчиняващо се на всичко, изпълняващо заповеди и разпоредби без да се замисли.

В Китай са си построили такова общество и малцина имат нещо против.

В Европа и Щатите също ще има достатъчно мераклии за “живот с железен ред”.

Всъщност Европа го е живяла железния ред, дето подпали световен пожар – имаше една държава, превъзхождаща другите с невиждано национално единство; страната на философите, поетите и бойците.

В България с железния ред не сме много силни, но лесно приемаме някой да ни го налага с камшик и пържолки.

А колкото до сделката – дайте правата и ще осигурим стабилна безопасност – нас не ни устройва.