Третата световна и летящото килимче

 

Франсис Фукушима Хашимото

 

 Ленин използва Първата световна война, за да превърне “войну империалистическую в войну гражданскую” – и създава първата болшевишка държава в света.
След Втората световна война Сталин разшири съветското влияние върху голяма част от Европа и ние се паднахме в неговата част.
Ако в хода на Историята има някаква мистична логика, можем да спекулираме, че след Третата световна Путин ще възстанови Съветския съюз, заедно с концепцията за Третия Рим и Второто унищожение на Содом и Гомор.
Концепцията за Третия Рим е стара политическа халюцинация за наследството на Византия, която била наричана Втори Рим.
Такива амбиции и претенции са имали Симеон Велики, който се е самотитулувал “император на българите и ромеите”, после някои сръбски монарси, турски султани (след падането на Константинопол) и руски царе.
Още от времето на Петър Първи, който прави Русия велика държава, съществува и концепцията за Втори Содом и Гомор – това са проповядвали противниците на Петър в Русия. Понеже Петър полагал усилия да европеизира Русия, опонентите му твърдели, че това е духовен разврат и отстъпление от заветите на предците.
Самото “европеизиране”, което насилствено налагал царят, било доста комично и в стил “криворазбраната цивилизация”, но е факт, че Петър прави Русия морска държава и империя, опердашва шведите и завинаги отнема статута им на Велика държава.
Със старта на Третата световна е по-сложно – особено през последните години изнервеното човечество току припознава някой конфликт като начало на световен пожар – всеки път като стане нещо грубо между Индия и Пакистан; или при ожесточаване на палестинския въпрос; при анексията на Крим… Гражданската война в Сирия също понякога я представят като пролог към Трета световна. (Превратим войну гражданскую в войну мировую.)
От сегашния конфликт между САЩ и Иран засега Путин има пряка полза заради повишените цени на петрола – те са като екстази за руската икономика, която е износител на енергийни ресурси.
А след като американският дрон бастиса иранския генерал Солеймани, цените на петрола се качиха на летящо килимче и литнаха навъзбог.
Иранците се ядосаха, пък взеха, че се изпотъпкаха на погребението на Солеймани – 50 души бяха стъпкани до смърт в тълпата по време на печалните церемонии. Засега това са жертвите на Третата световна, която пак излезе демо версия (плюем си в пазвите). Нека Аллах да им дари покой, а пък актуалната кандидат-Трета световна да си остане Поредна Никаква.