Нова телевизия – нов късмет

Г-н Балев

 

Със смяната на собствеността в Нова телевизия започнаха движения и размествания.

След като Кирил Домусчиев пое тежката медийна корона, водещи журналисти от спортния сайт Gong.bg, който е част от медийния пакет на “Нова броудкастинг груп”, напуснаха медията заради “първи признаци на редакционна намеса”. Заради тези признаци първи си тръгна главният редактор Николай Александров, а след него още няколко човека солидарно прекратиха сътрудничеството си.

Вятърът на промените в Нова телевизия промени статута и договорите на разследващите журналисти Генка Шикерова, Миролюба Бенатова и Марин Николов. Тримата били извикани на разговор с предложение да станат нещо като фрилансъри без трудови договори, да си произвеждат свободно и независимо разследвания, и да ги предлагат на телевизията, а тя евентуално да ги закупи или не. Това означава, че разследващите журналисти на Нова вече не са точно на Нова и всичко, което предприемат, ще трябва да правят на свой риск и от свое име, а не от името на голяма телевизия – разликата е сериозна.

Още преди да се финализира сделката за Нова спря да се излъчва в ефир сатиричното шоу “Господари на ефира” – договорът им изтече в края на миналата година, преговорите за нов ангажимент се проточиха и в края на миналия месец шоуто обяви, че емигрира в интернет, където ни чакат много смях и разследвания.

В рекапитулация – новата Нова се поостърга откъм разследвания и сатира, а в присъдружния спортен сайт водещи журналисти сами си плюха на петите.

Но всичко това едва ли има връзка с интересите на новия собственик в спорта и взаимодействията му с голямата политика, където ту го замолват за някоя взаимна услуга, ту му подсказват деликатно, че могат и да го преджобят.

Стара телевизия – проверена работа

На бала на КРИБ, където имаше много блясък и лукс, по килима мина и теоретикът на индустриалната държава Бойко Борисов, който се нареди за фото и тв сесия с новия собственик на Нова Кирил Домусчиев, като свойски го окуражаваше:

– Към кои камери ще гледаме сега? Айде ти гледай Нова, аз ще гледам bTV!

Има ли тук някакъв подсъзнателен намек, няма да ровим, понеже то и в надсъзнанието на Борисов е проблематичен разборът.

И преди всичко в текущите дни погледите на Борисов и емисарите му са насочени към БНТ, тъй като на 5 юли ще се проведе избор на нов генерален директор, след като старият Константин-Коко Каменаров прекрати мандата си предсрочно заради шофиране след употреба на “Златен корен”. Така обясни бившият гендир наличието на известни промили алкохол в организма си, когато бе заловен от органите на правовия транспортен ред – пил лековита настойка със спиртен извлек и скочил да шофира по неизбежност. Тая сага завърши с условна присъда и оставка на Каменаров от БНТ заради действия несъвместими с генерал-директорския морал.

Затова сега СЕМ ще избира нов началник на телевизора.

Сред кандидатите се забелязват такива легенди като вечния кандидат Радостслав Главчев – човек с дълга бяла брада, чиито идеи за развитието на телевизията последния път СЕМ отказа дори да изслуша.

Друга легенда от кандидатите е Къци Вапцаров – Баща на развлекателните игри на щастието в българския ефир, звезда от риалити формати за ВИПове и разказвач на вицове с ретроактивно действие. Неговата кандидатура е също вид развлекателно шоу и игра на късмета със съмнителна печалба. Както е казала латинската култура – шансът обича смелите.

Разбира се и по-големи смелчаци могат да се намерят, като например другите кандидати за шеф на БНТ – журналиста Сашо Диков, който от известен брой години се занимава с медиен гърмеж по Борисов-Пеевски-Цацаров, и конкурента му Емил Кошлуков, който се занимава с не това.

Като сметнете от три пъти кой има по-големи шансове, може да направим и още една сметка.

Всеки стар директор оставя като стар завет финансови кратери на новия началник на телевизията. Тия дни “Капитал” изчисли, че Каменаров е малък рекордьор на финансовия фракинг в БНТ и оставя на наследника си баланс от минус 50 млн. лв.

Сега математици и финансисти се опитват да ги обърнат в “Златен корен” или да си представят оргия от удовлетворени продуцентски претенции и глезотийки.