Бойко качи и Фандъкова на джипката

Калинка Тодорова

Един джип броди из софийските улици. Джипът на премиера. Той уверено управлява чудото на японската автомобилна индустрия – 4х4, 5-литров двигател, дизел, за ужас на Грета.
На задната седалка, скромно, като учителка по физическо, седеше кметът на София – Йорданка Фандъкова. Премиерът често поглеждаше в огледалото за задно виждане, за да срещне със своя хладен, строг и суров поглед уплашените очи на Фандъкова.
– Данче, много ме разочарова… Не съм го очаквал от тебе. Затова ли гласувахме бюджета на София от милиард и 700 милиона – сега да го харчи някой друг. Айде, ако е Мая – добре. Тя е схватлива – бързо ще разбере какви проценти трябва да връща. Обаче ако беше оня – архитектът… Леле! Затова ли му спретнахме такива мероприятия със снимките – само го направихме по-известен… Ако той беше спечелил София, трябва да му направим „Иванчева“ номер 2. Трябваше да се напрегнеш малко – не може само ние в СИК и ЦИК да оправяме цифрите… Не ми се мисли какво ще стане ако загубиш на втория тур… Да ти кажа право – чака те голям „Тур“, ама със „К“. Вервай ми – ще те кача на джипката и ще те повозя до Витоша! В багажника!… Трябва да бъдеш малко по-хитра. Ако те питат – защо има задръствания, кажи – защото градът ни е хубав и всеки иска да живее тук. Гледай мене и се учи. Обвиняват те, че въздухът е мръсен. Защо е мръсен въздухът?
– Ами нали твоите хора горят боклуци…
– Ще ти кажа аз „моите хора“! – Лека сянка на раздразнение пробяга по суровото му лице. – Ми не може ли да ги пуснете тия климатици, абсорбатори и вентилатори на общината и да го разкарате тоя мръсен въздух. Виж там, измислете нещо. Знам сега какво ще кажеш – патриотите ти взеха от процентите. Така е – Волен дръпна 1-2 процента и Джамбазки 5. Ама какво да направя – искаха да си го премерят. Ето – премериха си го, не стига за нищо! Ама и ти се издъни с “Графа”. Защо е толкова грозен и лошо направен, а?
Тук Фандъкова плахо се опита да възрази:
– Ами то и твоята магистрала е доста вълнуваща…
– Ти моята магистрала не я гледай! Аз това мога – дай ми пари, да ти направя магистрала. Довърших едната, сега ще довърша и другата. Аз довършвам делото на Бай Тошо – магистрала „Тракия“, магистрала „Хемус“ и метрото на София!… Просто трябва да мислиш повече – дал съм ти власт, използвай я. Ето, например – другия път, като има протести, разбери се с твойте хора да организират миене на улиците там. Ама ще миете улиците с онова водното оръдие на полицията, дето им го купих!… Данче, ако загубиш изборите, ще трябва и на теб да ти търся някаква работа. Я, чакай – ти нали беше учителка по физическо. Искаш ли да станеш шеф на БФС?
– Ама аз нищо не разбирам от футбол…
– Сякаш пък от кметуване разбираш! – скастри я премиерът. – Айде без такива номера… Знаеш, че София ми е важна. Обаче аз знам как да спечелим. Сега нали си на балотаж с Мая. Поръчал съм ти в Костинброд много хубави бюлетини. С две квадратчета. На едното пише „Йорданка“, а на другото „Фандъкова“. Бат ти Бойко знае как да прави избори – глей как преметнах всички с главния прокурор, та едни избори за кмет на София ли не мога да опраскам!?