Откъде идваме? Кои сме? Накъде отиваме?

(Стар Гогенов въпросник)

 

Идваме от вашите села, градове, училища и улици. Дишаме фините прахови частици, които дишате и вие. Пием  виното, които пиете и вие. Ядем хляба с Е-тата, с които и вие го ядете. Идваме от местата, откъдето сте  вие, нашите читатели.

Ние сме ПРАС-ПРЕС, карикатуристи и журналисти, които вярват, както Радой Ралин вярваше, че демокрацията, както хляба – трябва всеки ден да се замесва, изпича и консумира. Ние сме лакомниците на демокрацията. Ние сме тези, които понякога вършат това, което  вие трябва да свършите. Ние сме тези, които  ви щипят, когато сънят е най-сладък. Ние сме нетърпеливите, които няма да чакат и все ще настояват за свободата на словото, за да се гордеем зедно с това.

Отиваме винаги натам, откъдето и идваме, по улиците и площадите. Далеч от партийните централи и политическото лицемерие. Там, откъдето истината се вижда по-добре. Там, където можем да я ухажваме, пък макар и невъзпитано.

 

ХРИСТО КОМАРНИЦКИ

Динозавър, бягащ пред метеоритите, които разполовяват живота му между аналоговия и дигиталния свят. Започнал да рисува във времето, когато карикатурите, телевизорите и мислите били черно-бели. Едноличен владетел на 150 кв. см в българската ежедневна преса. Вътрешен емигрант, непоканен от фрау Меркел. Непоправим олд-скул либерал, който ще умре за правото ви да го наругаете.

Чавдар николов

Карикатурист от кариерата, минал по хълмовете на целия Преход. Единственият български карикатурист, получаващ заплата по-висока от тази на премиера. Носител на почетната значка на Френският Карикатурен Легион. Убеден, че карикатурата е    като слънцето и въздуха за всяко живо общество. Понякога награждаван, понякога преследван за своята невъздържаност. Карикатурист,  когото щедрият Мирослав Боршош представяше като „карикатуристът, който е по-добре да ви наплюе,     отколкото да ви нарисува“.

Алла и Чавдар георгиеви

Алла и Чавдар Георгиеви  са интернационален артистичен съюз, обединяващ  широтата на славянската душевност и балканската практичност. Те започват съвместната си карикатурна дейност по време на развития социализъм с           философски, метафизични и абсурдистки карикатури, които оформят „розовия” им период. Списанията „Карикатура” и „Апропо” ги откриват за света. Няколко  световни Музеи за карикатура притежават  техни творби от този период.  В зората на демокрацията те смело навлизат в издателската дейност,като издават свои     вестници, списания и книги,   в които публикуват социални и политически карикатури, оформящи „синия” им   период. Това е и периода на активното им участие в  международни изложби, донесло им множество награди. Издават  авторската ретроспективна книга „Изгонени от рая”, която обхваща двата периода.  Имат 8 самостоятелни изложби у нас   и в чужбина.  С работата им във вестник „Новинар” започва „тъмно синият” им период,  в който те публикуват  ежедневно политически карикатури и шаржове, докато вестника  преминава в ръцете на олигархията.  С излизането на в. „Прас Прес” започва „радикално синият” им период, в  който те отстояват ценностите на демокрацията със силата на карикатурата.

 

г-н Балев

Г-н Балев е Дядо Добри на българската сатира – истински безсребреник, каквото изкара денем от труда си, вечер го дарява в Храма на сатирата. Той е поет и колоездач, автор  на есета, скечове, фейлетони, квазинаучни трудове, балади, оди, некролози, портрети    в стихове, яки социални послания и сантиментална лирика. В ПРАС-ПРЕС пише под много псевдоними по концептуални съображения и защото продължава да търси себе си. Името му гърми по целия свят и околните села, но не всеки го е чувал. Притежател   е на една литературна награда от селско читалище.
Семеен, неосъждан, много умен, ама не му личи.

 

д-р филипов

е роден отдавна. И далече. Учил е тук-там. Завършил е това-онова. Работил е на различни места.Поради зъл нрав трудно се сработва с началници и затова от години вече твори на свободна практика. Написал е доста статии и малко книги.

 

Самуил Петканов

Излюпен от правилната страна на Цариградско шосе през 1990.  За да не бъде  дисидент, прави карикатурите си в писмена форма, защото знае, че през 21-ви век никой не си дава зор да чете и така хем се присмива, хем не се разбира. Обвиняван, че пише фалшиви новини,  а всъщност просто избързва и не чака реалността. Ваксиниран. Употребява глутен. Класиран в топ 20 000 на бюти блогърите и лайф коучовете в страната. Милениъл заради името на жена си.

 

ИВАН ЧЕРВЕНКов

е софтуерен инженер и графичен дизайнер. Изобразяването на „калинки“ му става хоби, след като Мавродиев го заплашва с МВР, прокуратура и други компетентни органи. Обича лозови сарми, но още повече обича Photoshop. Според него едно изображение е повече от хиляди думи, освен ако Самуил не е написал 2 реда.

 

валдес радев

е женен с две деца. Завършил кино и телевизионна режисура. Както стана ясно сем. Арабаджиеви са се укривали в къщата на Жоро Шопа. Един ден, когато Валдес стане олигарх, и му се наложи да укрива други олигарси, хората ще казват – ето това е къщата на Валдес Фотошопа.

 

драгомир симеонов

 е изтъкнат наш интелектуалец и дългогодишен деятел на културата, който търпеливо чака своя Орден „Стара планина“ на балкона в кухнята. Твори в сферата на народните интереси и безинтереси. Води радиопредаване, заседнал живот и церемонии по награждаване на успели българи от общ характер. Мечтата му е да случва иновативност и да подписва отворени писма на интелектуалци. 

КОНТАКТИ

e-mail: editors@praspress.com

тел.: +359 876 500 049