Канадски художник уволнен след карикатура с Тръмп

Президентът е показан с голф количка над телата на двамата мигранти, удавили се при опит да пресекат границата между Мексико и САЩ

Майкъл де Адър бе уволнен от издателска компания в Ню Брънзуик, Канада, след карикатура на американския президент Доналд Тръмп над телата на двама удавени мигранти, съобщава сайтът на Ен Би Си.

Карикатурата с Тръмп бе споделена хиляди пъти, включително

от актьора Марк Хамил, който написа, че е „достойна за Пулицър“.

Карикатурата е публикувана в профила на Адър в Туитър на 26 юни. Тръмп е нарисуван с голф количка и стик в ръка, надвесен над телата на баща и дъщеря, удавени при опит да прекосят границата между Мексико САЩ. Репликата на Тръмп гласи:

„Имате ли нещо против да продължа играта?” (Do you mind if I play through?).

Снимката, на която е базирана карикатурата, е с 25-годишния Оскар Алберто Мартинес Рамирес и  двугодишната му дъщеря. Мъртвите им тела бяха заснети във водите на река Рио Гранде, с лица, заровени в мътните води на брега. Кадърът се превърна в основна тема за дебат и разпали наново темата за мигрантите.

Адър съобщи за уволнението си в Туитър:

Върховете и паденията в правенето на карикатури. Днес бях освободен от всички вестници в Ню Брънзуик”.

В изявление компанията „Brunswick News Inc.“ коментираха, че е „погрешно” да се смята, че договорът на Адър е прекратен заради конкретното изображение.

Това е погрешна история, която се появи безгрижно и безразсъдно в социалните мрежи – казват от медийната корпорация. – Всъщност, господин Де Адър дори не е предложил тази карикатура на „Brunswick News Inc.“. Решението да бъде възстановен на работа любимецът на читателите Грег Пери бе направено далеч преди карикатурата, преговорите продължиха седмици.

Адър отговори, че не се чувства жертва и това е „поражение, но не смъртоносен удар”. Родом от Ню Брънзуик, той ще продължи да прави карикатури, но се чувства засегнат, че няма да рисува за четири местни издания.

Просто трябва да компенсирам процента си седмичен доход и да свикна с идеята, че вече нямам глас в родната си провинция”, написа той в изявление до Ен Би Ес.

Уес Тайрел, президент на Асоциацията на канадските карикатуристи, коментира, че Адър е уволнен след 17-годишна колаборация с издателската компания, защото Тръмп е „тема табу” за тях.

Въпреки че той твърди, че няма причина за уволнението му, таймингът не е случаен – казва Тайрел в дълга публикация във Фейсбук. – Майкъл де Адър е нарисувал много карикатури за Тръмп, те обаче никога не са показвани във вестниците на Ню Брънзуик.

Предишни карикатури на Адър вероятно са минали незабелязано за компанията, но тази става особено популярна заради многото споделяния от известни личности. Заради това издателите не могат повече да си затварят очите, смята Тайрел и допълва, че макар и „Brunswick News Inc.“ да е канадска компания, бизнес връзките ѝ със САЩ влияят на решенията ѝ.

Търговията се превърна в проблем, откакто Тръмп е на този пост – казва Тайрел. – И самият президент е величина, която наказва онези, които са му в опозиция.