Мани-мани

Срамежливо ухажване

 

Правителство ще има за всички от сърце – тъй го чуваме шепота на небесните сфери.

Ако няма да има – значи небесните сфери лъжат като дърти копейки или ние имаме слухови халюцинации.

За да има правителство обаче, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да се направят, че им е много трудно да се решат на такава стъпка. Затова се ухажват бавно и предпазливо и повтарят за пред пубиката: ама аз не съм такава!

В Германия за широките коалиции, които традиционно управляват последните години, дълги месеци се водят преговори как точно ще се управлява, водят се и преговори за преговорите.

У нас също проточват тая част, но преговорите имат друго съдържание – как да излъжем хората, че уж го правим заради тях!

Принципно, има една полуубедителна причина за такава колаборация – да се спре пълзящата копейкизация на страната.

Такова обяснение не е докрай убедително, защото ГЕРБ на Борисов е доказан партньор на руските схеми у нас – “Белене”, “Лукойл”, Руско-турски поток”, газ, мас (свинска)…

Но пък след 24 февруари 2022 Бойко Борисов се проявява като упорит евроатлант, на моменти едва ли не радикален. И се хвали колко често ходел в американското посолство, пък и няма наложени санкции по Магнитски.

А невидимите F-16 са поръчани по време на неговото управление – с което сме пообогатили американския ВПК, което с много уговорки може да се нарече форма на стратегическо партньорство.

Това няма да го обяснят точно по този начин, но със сигурност ще мънкат нещо за евроатлантизЪМА.

Ще мънкат нещо и за съдебна реформа, чиято реална цел ще е да не падне косъм от задника на Бай Хой. Може даже да разкарат Гешев, за да се радва народът за победата на Добрите сили.

А един от първите съдебно-реформени закони ще е за домашното насилие – за да не може Мата Хари да изнасилва Чекмеджето симитлийската!