Мани-мани

Какво крякате бе!

“Какво врякате бе! Тихо! Какво – работа ше вършим ли!” – това мило приветствие на Бойко Борисов към журналисти, чакащи го за брифинг, бе припомнено с видеоклип, който се завъртя около изборите и хора из социалните мрежи дори се объркаха, че видеото е актуално.
То си е актуално. защото това отношение е трайна доминанта при Борисов – той все така си гледа по този чорбаджийско-повелителен начин на пресата – нещо му крякат, нещо му губят времето, разсейват го и го изнервят, пък има работа да се върши!
И “Репортери без граница” му врякат, че в България има проблем с монопола върху разпространението на печата, изработен така, че един човек да решава кой вестник да се разпространява и кой да си го носиш вкъщи и да трупаш събрани съчинения.
Наскоро Премиерът благосклонно реши да отговори на това врякане и обяви решение на проблема – правителството ще вземе монопола върху разпространението от Пеевски и ще го даде на Български пощи. Как точно това няма да стане, няма и смисъл да обясняваме, то е абсурдно и нелепо на няколко нива.
Но като казахме Пеевски – щастливи сме, че подкрепа за Гешев дойде и от Европейската комисия, която свали Мониторинга върху съдебната система на България, щото нашто правосъдие вече било хубаво, макар да не е готово за реформа.
Такова добро, освободено от мониторинг правосъдие няма как да сбърка при издигането на единствен кандидат за Главен прокурор, който точно преди година викаше, че почнал да гърби лошите богаташите, чак когато му казали политиците, защото политиците са държавата, а не прокуратурата. (По-късно разви още от идеите си монолитност и никакво разделение на властите.)
Само дето на финалната права в процедурата за инсталиране на Гешев изведнъж Борисов и Радев почнаха да се дистанцират деликатно, прехвърляйки си един на друг кубето на Гешев. Борисов, както винаги загрижен за историческия си образ, каза буквално, че “в Историята ще пише, че по времето на президента Радев е избран гешев за Главен прокурор”.
Борисов след края на първия тур на местните избори нарече Мая Манолова “кукувица, която само иска пари”.
Но в действителност самият той се опитва да снесе като кукувиче яйце Гешев в Президентството.