Мани-мани

The Great Wall of Bulgaria

 

Премиерът и президентът се скараха за едни джипове, които всеки пробутва на другия и вика: ама не съм ги купувал аз, не е моя схемата!

Става въпрос за голяма поръчка джипки за МВР. Според Европейската служба за борба с измамите (OLAF) България е направила схема със залежали джипове Great Wall, за да може да се пласират някъде въпросните съкровища. Според OLAF европейските пари са били отпуснати за друг тип автомобили, но някой в България е променил условията на поръчката така, че да се обслужи българския производител на джиповете, базиран в Ловеч.

Джипките Great Wall (Великата стена) ги прави Гриша Ганчев, а според злите езици сделката с МВР е уредена, за да има с какво да се издържа ЦСКА. (Отделен въпрос е кой от всичките ЦСКА се признава за автентичен – те скоро ще станат повече от десните партии!)

В България издръжката на големите футболни клубове е политически и социален въпрос, който се решава на най-високо ниво.

Хора като Васил Божков, бивш благодетел на “Левски” и още по-бивш на ЦСКА, къде пряко, къде с недомлъвки, разказват, че това става по следния начин. На съвестни бизнесмени се възлага издръжката на съответния клуб, за да са мирни агитките, да се активират само по разумни причини и да са подчинени на политическите добрутровци, а не на стихийните си инстинкти. Освен за медийния си комфорт, големите политици се грижат и за футболния си комфорт, защото нестабилност във футбола означава нестабилност в държавата.

И някъде между всички тия съображения се явяват джипките за МВР, с които Борисов шумно се похвали и се снима навремето, а сега се дърпа от тях и вика – сделката е на служебното правителство на Радев, не ме занимавайте мене! Радев и той се дърпа, парят му джиповете.

Според Татяна Дончева пък сделката си е на ГЕРБ, при това е съвсем изрядна и не би трябвало да ги тревожи. Обаче в ГЕРБ били толкова застреляни и малокадърни, че се плашат и от сянката си, щото знаят, че и светлосенките им са корумпирани.

А Баце продължава да обикаля с неговите си джипки, около които пък всичко е държавна тайна, все едно за двореца в Геленджик питаш…

Желязната завеса падна, но да пребъде Великата стена, която ни пази от Европа!