Държавата тръгна по акъла на Тошко сценариста

Тони Филипов, д-р

 

Защо точно сега Борисов се разбърза да намалява субсидиите на партиите? Обяснението, че на инициирания от „Шоуто на Слави“ референдум 2 млн. души са поискали 1 лев субсидия е лицемерие и популизъм. От референдума на Слави са минали 2.5 г. Смешно е управляващата партия и нейният велик лидер да тръгнат по акъла на Тошко сценариста и да се крият зад едно залязващо шоу и един тотално сбъркан референдум. По-вероятно е заради предстоящите през октомври местни избори.

„От днес ще работим субсидията да е 1 лев. ГЕРБ може и без пари…”, каканижеше Бойко през ноември 2016 г.

През март 2017 г. повтори: „Още след първия ден на създаване на парламента той ще бъде подложен на огромен натиск. Има референдум – 2.5 млн. са казали, че искат по друг начин да бъдат провеждани изборите – мажоритарни, с 1 лев субсидия. И ако политиците си мислят, че това ще се забрави, това няма да се случи…“

Но се случи. А Борисов явно размисли. И мисли дълго или бавно – 2.5 г.

През 2017 г. Правната комисия в НС прие промени в Изборния кодекс, с които замени пропорционалната с мажоритарна и намали субсидията на 1 лв. За промяната гласуваха ГЕРБ, ДПС и Воля.

ГЕРБ разчиташе на това, че промените нямат шанс да минат, но пък са изгоден случай за флирт с онези милиони избиратели, които не знаят какво искат, но пък го искат много. Часове по-късно обаче ДПС се отказа. Няма да подкрепи проекта в зала, защото „не е полезен за България“.

По същото време шефът на Сметната палата Валери Димитров постави въпроса по правилния начин: Основният проблем не е в размера на субсидията, а в това, че законът не изисква ясна отчетност за какво се харчат парите. И депутатите можели да идат на курорт с тях. А когато съществува такава възможност, не са българските политици тези, които ще я пропуснат.

И наистина опитът показва, че субсидията се харчи по усмотрение на лидера. Може той да реши да се разходи до Варадеро, може да купи апартамент на конкубинката си. Няма случай на уличена в неправомерно използване на субсидията партия. Има санкционирани партии за неподадени отчети, но за фалшиви отчети няма. Дори и на Бареков се размина, въпреки многото доказателства за записани фалшиви спонсори.

Нищо ново под слънцето. Мандатоносителите на царя Тошо Пейков и Весела Драганова първи показаха, че няма проблем да си харчат субсидията както си искат. Тошо си купи апартамент в центъра на София. И не можеше да разбере защо го упрекват: „К’во лошо има?”, викаше. Пък Весела закупи няколко етажа уж за офис на партията си, също в центъра… Какво правеше със субсидията на РЗС Лудото Яне е тъмна Индия. Ами „Лидер”? Ами СПС „Защита”?…

Че 11 лв. на глас са много, няма съмнение. Това е една от най-високите субсидии в света. Но, оказва се, че и тя не е достатъчна. От 2016 г., когато се прие в бюлетината да има графа „Не подкрепям никого“, партиите са си разпределяли и гласовете (парите) на хората, които не одобряват нито една партия. И така субсидията нараствала от 11 лв. на 13.23 лв. Анализ на Свободна Европа разкри, че тази измама съществува от 2001 г., когато партиите потайно са си разпределяли гласовете (парите), дадени за формации, които не достигат 1%. Тоест, много парламенти и много правителства са участвали в измамата.

Намаляването на субсидията ще засегне първо малките формации и ще ги обрече на тежка самодейност. Когато се решаваше да се даде субсидия на партиите, които са получили над 1%, аргументите бяха, че така се стимулира плурализмът, оставя се възможност за раждането на управленска алтернатива… Досега не се роди такава алтернатива от точно тези пари. Но пък видяхме доста тарикати да се обогатяват по този начин. Все пак да кажем, че вратата беше отворена и се надявахме, че все някога през нея ще мине алтернативата. Сега и тази хипотетична вратичка ще се затвори.

Много вероятно е следващата жертва на намаляването на субсидията да е БСП. Червените имат немалък обръч от фирми, но те не са се прочули с лоялност и щедрост към партията-майка. Имало е години, когато на Позитано нямаха пари за отопление и за заплати. Един от тези периоди беше май по времето, когато на Изток България граничеше с Премянов.

Искаше ми се да дам за пример на днешните народни избраници тефтерчето на Левски, където срещу всеки грош пише за какво е похарчен. Защото това са НАРОДНИ ПАРИ. Но сигурно ще стана смешен.