Мани-мани

Изписано на лицето

 

Лев Толстой има един описателен маниер за някои свои герои – на лицето му, вика, се изписа това, това, това и това, както и доста от онова. И на половин страница ситен шрифт се разкрива съдържанието на това, което се чете по лицето на героя – на руски и френски, висок литературен стил!
Лена Бориславова защити главсека на МВР с аргумента – “на лицето му е изписано, че не е престъпник”.
Този метод на лицево разпознаване в криминалистиката и психологията е нож с много остриета. Може дори да реже уши.
Веднага се сещаме за нещастните таджики, които руските служби заловиха до украинската граница часове след атентата в зала “Крокус” – на тия заловените на лицето им бяха написани всичките показания, които после са дали при разпитите в мазетата на руските служби.
При всички съмнения дали тези нещастници въобще имат нещо общо с атентата, те вече са дали подробни показания как трябвало да им помогнат от Украйна и в Киев да им дадат по 1 млн. рубли. Показаха го по федералните канали, значи е вярно.
На единия от тези клети таджики му рязаха ухото пред камера още при залавянето.
А на едно отрязано ухо като му подшушнеш това-онова, то ще чуе много добре какво му се казва. Отрязаните уши чуват по-добре и от здравите. И собствениците на отрязани уши дават перфектно съгласувани и логически правдоподобни показания, дето и без това предварително им ги пише на лицето.
Това впрочем е полезен подход и за нашата работа като карикатуристи – вече ще пишем на лицата на персонажите подробни характеристики в помощ на читателите, разбира се, с мотивировка и разяснение на вица, както и сертификат за етично окарикатуряване.
Да няма неразбрали!