Зимата на синьото припознаване

Диян Иванов

Феновете на “Левски” обичат да се заяждат с “червените” си колеги на тема “припознаване” – “Литекс” станал ЦСКА и т.н. От няколко седмици обаче подобен сюжет тече и при тях. Имат си нов благодетел, казва се Васил Божков. Освен сочен за най-богат българин, той е бивш собственик на ЦСКА – два пъти пъти шампион с него. Футболен клуб “Левски” и привържениците му, видно от първоначалните реакции, не просто са си легнали с врага, а даже много им харесва.

Допирът на Божков с футбола датира от началото на 90-те години на миналия век. Тогава членува в управата на “Левски”. През 1999 г. купува ЦСКА, продава го през 2006 г. Публично винаги се е говорило, че е левскар. Това не му пречи в най-ново време да оцвети още повече в червено биографията си. През 2016 г. внесе оздравителен план за нефалиралия все още ЦСКА. През септември 2018 г., вече след фалита, стана спонсор на алтернативния “ЦСКА 1948”. За неизкушените футболно читатели ще повторим, защото може и да не са разбрали – само преди 6 месеца Божков стана щедър спомоществувател на отбор с име ЦСКА. Точно този човек – благодетел, ръководител и спасител на ЦСКА, иначе левскар по душа – поема днес “сините”.

При такъв мастит материално и морално бекграунд, би трябвало привържениците на “Левски” да изживяват зимата на своето недоволство. Тече обаче припознаване, и то какво! “Всички, които сме от “Левски”, трябва да сме щастливи с една такава новина – Васил Божков е друга класа!”, нареди се сред посрещачите Илияна Раева, съпруга на клубната легенда Наско Сираков. Обадиха се и редови привърженици – “Тръст „Синя България“ ще приветства и подкрепя всички усилия… (на Божков)”. Отдавна напуснали играчи изведнъж се сетиха колко много обичат “Левски”, облякоха отново синята фланелка (Живко Миланов, Валери Божинов). Край тях подтичва и току-що пристигнал – Мартин Райнов от “Берое”. Той дълго време странеше от “Герена”, но мириса на парите на Божков правилно го ориентира къде е най-целесъобразно да продължи кариерата си.

Седмица след официалното оповестяване на новия благодетел няма ни звук, ни стон недоволство от синята общност. Липсва дори плахо припомняне за връзките му с ЦСКА. Всички се правят, че не знаят.

Причината за цялото това гостоприемство, разбира се, е ясна – милиардите на Божков, сънувани под формата на златен дъжд. Бленува ги иначе морално чистата в претенциите си левскарска общност. Няма избор – бавно и полека клубът затъваше в дългове през последните години (вероятно над 30 млн. лв. в момента). Символ на финансовия недоимък стана козирката, която трябваше да хвърля сянка над новия сектор на стадион “Георги Аспарухов”. Остана си проект, слънце пече, пот от конфуз тече… Сега надеждите са Божков да спаси клуба от фалит и да го проводи към светли бъднини – с козирка над сектора. Кой знае, тя все пак може да бъде изградена. И в знак на благодарност, подобно на разградската трибуна “Моци”, да бъде кръстена на новия благодетел.

Цялата тази еволюция по върховете в синия клуб и в душите на запалянковците му е доста интересна. През 1990 г. привържениците скандираха: “Левски, оле, нищо общо с МВР!”. По-късно ВИС-2 се появи като спонсор на фланелките, собственици ставаха достопочитаеми бизмесмени като Майкъл Чорни и Тодор Батков. По едно време хора на един млад успял мъж влязоха в управата на клуба. И на един не толкова млад. “Пеевски ли ни е шеф, Бойко ли – не знам!?”, вайкаше се шефът на националния фенклуб. Сега Васил Божков сменя Спас Русев, друг строител на съвременна България (или ще управляват заедно – предстои да видим). “Левски” отдавна не е на МВР, а феновете не скандират нищо срещу никого. Очевидно всичко е наред и… – “prodaljavame napret”.

Трагедията за българския футбол е, че положението в ЦСКА не е по-розово. И всяка подигравка между двата клуба е присмял се хърбел на щърбел.