о сигурно вече го е върнал)

Емил Георгиев

 

Тазгодишните награди на Американската киноакадемия едва ли ще се запомнят с нещо добро, освен у нас – и то по погрешка. Но имаше няколко парадокса направо като за „Оскар“.

Най-много награди – 4, взе „Бохемска рапсодия“, филмът с най-ниски оценки от критиката. А пък създателите на историята за първия човек, стъпил на Луната, получихи едно оскарче – и то за визуални ефекти. Сещате ли се – човек на луната и визуални ефекти? Ако конспиративната теория, че кацането на Луната е заснето от Кубрик, още не съществуваше, сега някой щеше да я измисли.

В кулминацията на вечерта, награждаването на найдобрия филм, на сцената, заедно с продуцентите и звездите, малко изненадващо излезе и България. За съжаление Димитър Маринов, изучил занаята във ВИТИЗ, не се сети да се появи на червения килим с народна носия, бъклица и дрян – ей, така, за да покаже, че е Българин и се гордее с това.

Но и без гайда и потури, Маринов намери начин да предизвика в сърцата на сънародниците си (от България) радост, сравнима само с тази от САЩ ’94. Само дето в САЩ нашите футболисти играха една от главните роли, а Маринов има две реплики и играе петата роля във филм с двама герои.

Това не му попречи се качи на сцената неканен и в суматохата ловко да вземе нечий оскар от ръцете на сащисаната Джулия Робъртс. И да се изтъпанчи с чуждата статуетка и българско знаменце в ръце между носителя на „Оскар“ Махершала Али и заслужаващия „Оскар“ Виго Мортенсен. Изглеждаще по-щастлив от всички останали победители, взети заедно (може би без Оливия Коулман).

На другия ден с любезното съдействие на почти всички големи медии, цяла България ликуваше с първия българин, взел Оскар. Самотните опити за обяснения, че Маринов нищо не е спечелил, бяха удавени в масово възмущение с железни аргументи:

Не важно дали Маринов има или няма Оскар, важното е, че е Българин, който редом до най-големите, не пропусна да покаже, че е Българин!“.

Трябва да признаем, че Маринов наистина взе Оскар, но само за да го подържи, и сме сигурни, че после го е върнал на собственика му.