Мани-мани

Zаспали чувства

Почти едновременно се появиха две интересни новини от света на културата и дружбата между народите.

Книга на Георги Господинов излиза на руския пазар, а филм на Теодор Ушев участва в московски международен фестивал, чийто президент е Никита Михалков, виден Z-пропагандист и канибал.

Господинов загадъчно мълчи, Ушев написа странно обяснение, в което декларира, че сам е пратил филма си да участва в Москва, той самият ще отиде там, но няма да вземе и една копейка от домакините. И щял да каже още нещо, след като мине тупурдията. Сякаш намеква, че там ще извърши някакъв героизъм или ще покаже как са го заплашвали да не говори за войната в Москва…

Във всеки случай не вярваме Ушев от сцената на фестивала да викне ПУТИН ХУЙЛО или например да осъди изнасилването на Украйна. Разбира се, не изискваме от твореца да прави самоубийствени жестове, но за какво друго да ходи там човек, който претендира, че се бори с фашизма и канибализма?

Ако Ушев и Господинов бяха Z-интелектуалци, присъствието им в руския свят би било логично и даже щяхме да ги помолим там да си останат.

Но те имат съвсем друга публична позиция – и двамата осъждат руската агресия, като Ушев е особено активен по тая част.

Обясненията че книгата на единия и филмът на другия ще борят изотвътре руската пропаганда и престъпната дресировка на фашизираното общество – всичко това е доста съмнително.

Много по-вероятно е Z-пропагандата да си ги закачи и двамата на ревера и да рече: ето как Колективния запад отменя руската култура, а ние даваме път у нас и на идеологически врагове, при нас няма цензура, ние не горим книги като в гнилото ви либерално общество!

Някои казват – и на тях са им сладки газо-петро-рублите.

Но май не става дума за пари или поне не това е главното.

Главното сякаш е класическата фаустовска сделка – изкушението да си добавиш слава, като мъъъъничко само си приспиш чувствителната душа: zzzzzzzzz…