Мани-мани

Извинявай, ако такова…

Бъдещата шефка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен дойде на посещение у нас, а Бойко Борисов я посрещна с нечувана любезност – организира ѝ пресконференция с отвинтени за журналистите микрофони, за да не могат да се задават въпроси. В тая гостоприемна обстановка госпожата съобщи на българския народ, че живее в една “просперираща държава” – твърдение, за което нямаше как да бъде питана какво точно има предвид.

В дните и седмиците, които последваха, в лютата битка за Свободата на словото се случиха доста неща. Сайтът ПИК извади два вибратора и домашни снимки, за да позори един от кандидатите за кмет на София и да разшири още повече дупките на порно-журналистиката, която от дълги години е в срамна копулация с властта и нейните неявни партньори.

Бойко Борисов се възмути декларативно и всички дружно осъдихме морално тая работа. Засегнатите изглежда не бързат да съдят ПИК, може би защото вече са потърсили помощ от институциите и не са я получили. Въпросните снимки са домашно порно, останало в отмъстителен партньор, който от години шантажира и изнудва въпросното момиче – годеница на кандидат-кмета Игнатов от ДБ. Игнатов и приятелката му са подавали жалби срещу шантажиста, но вместо помощ – снимките се явиха в сайта ПИК, откъдето твърдят, че ги били свалили от интернет.

След това пък журналистката от БНР Силвия Великова беше полусвалена от ефир с мотиви, които се сменяха в движение като нотариалните актове на Пацо ди Терасо. Но Бойко Борисов строго се скара на “главанаците” от ръководството на БНР, заплаши ги с разправа, извини се на журналистката и всички осъдихме посегателствата.

Един от плаващите мотиви за свалянето ѝ от ефир беше, че докато била в отпуск се включила в ефир, за да съобщи за протест срещу Иван Гешев.

МВР пък арестува фоторепортера нa “Клуб Z” Веселин Боришев преди протест срещу Гешев. След като прекара една нощ задържан, първо от МВР казаха, че фотографът бил пиян, хулиганствал и се легитимирал посредством замеряне с документите. После обаче Бойко Борисов каза, че тия работи не са хубави, МВР се извини на фотографа, а премиерът разпореди (?) повече да не се задържат фотографи. (??)

Излиза, че за да се изисква нормално отношение от жълт сайт, от ръководството на БНР, от МВР или от Арменския поп, трябва да се “разпореди” специално Борисов, а ние да викаме “ура” и да мастурбираме на извиненията му.

Извинете, ама това е малко лишено от мъдрост и достойнство.

Но ето че премиерът шумно се извинява и блести като приятел на свободното слово – колкото и да е нелепо това слово да зависи от неговото обаждане.

И докато се плакнем в премиерските извинения, председателят на Комисията за култура и медии в НС Вежди Рашидов отиде в БНТ и каза също тъй категорично:

“А стига с тая свобода бе! Вие луди ли сте? Полудявате вече с тая свобода!…”

Ами че тъй де – полудяхме ли наистина да бълнуваме за свобода