Мани-мани

Юруш на бананите!

На 30-годишнината от началото на демократичните промени у нас може би трябва да почнем да съставяме лозунги по подобие на едновремешните. Например – “30 години демокрация – 30 години изобилие от банани”.
На славната годишнина мнозина отпразнуваха именно това – изобилието от банани на българския свободен пазар, неограничения достъп до стоки за бита.
Сега стоков дефицит няма, но дали достатъчно хора забелязват, че и свободното слово отново е дефицитна стока.
Днес методите за задушаване на тази свобода са по-меки, но може би дори по-ефективни – сега в общата врява пропагандата дори не се разпознава като пропаганда и днес самата публика изглежда не изпитва нужда от тази свобода.
30 години след Тодор Живков ни управлява бодигардът му, който го надмина по популизъм и селска хитрост, но не и по образование. Преди да излезе предишният брой на ПРАС-ПРЕС, Бойко Борисов се зарече по телевизията, че “до дни” ще реши проблема с разпространението на вестници. Не каза точно колко дни, така че който си няма работа, може да седне да брои.
В тия години доста се разви и бизнесът “борба с тежкото минало” – немалко хора захлебват по тая линия и са големи демократи – примерно Цветан Цветанов по тая линия държи най-важните контакти с фондации, парични потоци и конферентен туризъм. Пък нека си е паднал от власт.
А пък на новата американска посланичка Херо Мустафа ѝ се случи нещо много приятно.
На 11.11.2019 Бойко Борисов я качи да я повози на джипката – когато ходиха да откриват газовияинтерконектор с Гърция.
В джипката разговорът беше в такива интонации.
***
Баце: Херо, ела тука бе, сЕдни отпред, а така!… Ти ше видиш, след 3-4 години няма да искаш да си тръгваш оттука.
Херо: Вече се чувствам у дома. Инкредъбъл кънтри!
Баце: Сега на 25-и ноември ще поканим и Тръмп, да доде да види!
Херо: Realy!
***
Изглежда, това слово почти напълно задоволява или измества нуждата от свободно слово.
Ние като леко луди и невъзпитани продължаваме да се съпротивляваме на това схващане, макар да съзнаваме, че позицията ни е непопулярна.
Честит 10 ноември и никога не се страхувайте да останете малцинство.
Пък дори и да се окаже, че това малко или много затруднява достъпа до банани и пържолки.