Мани-мани

И ПРАС-ПРЕС не може да помогне!

 

Опаткахме ги и тия избори, минаха и заминаха, ама сега почва сложното.

Толкова шарен и разнопосочен парламент не е имало от 2013, когато Орешарски и ДПС се крепяха едва-едва, балансирайки с гъз върху Златния пръст на Волен Сидеров.

Като през 2013 – отново ГЕРБ е първа политическа сила, но с още по-малка преднина, отколкото тогава. Съставянето на правителство става още по-сложна задача.

Социолозите викат – избирателите си свършиха работата, сега е ред на политиците да проявят въображение.

То на политиците въображението в общия случай стига до схема за крадене, повече от това им е трудно да родят. Новобранците в политиката пък и толкова умения нямат – даже не знаят как се краде, камо ли – как се управлява. Тепърва ще се учат и на едното, и на другото.

Най-голямата политическа загадка на тези избори е личността на Слави Трифонов. Без нито едно реално политическо действие, без нито една политическа теза на тезгяха – с хайдушки песни и байраци партията му стана втора политическа сила.

За какво конкретно гласуваха тези българи, хиляди, маса, народ?

Те не знаят, но по-лошото е, че и Слави не знае.

Трябвало въображение. Бедна им е фантазията на сценаристите – Слави няма да си напъне кубето, те ще трябва да решават политически задачи.

На такива резултати и ПРАС-ПРЕС е безсилен, не можем да съставим дори пародия на кабинет с наличния материал.

Сега Баце обикаля в малък радиус около джипката и търси кого да издърпа с лебедката. Като Ричард Три, дето в Шекспировата пиеса вика: (разменям) кралство за кон, кралство за кон! Така и Баце Лъвското сърце се е разбучал: джипка за коалиция, джипка за коалиция! Ричард Три разменя кралството за кон, Тиквун Едно е готов да си даде конските сили за една относително здрава коалиция.

Те тия конски сили не са и негови, джипките му са държавна собственост.

Ама той така е свикнал, все още трудно прави разлика между свои активи (лични, в чекмеджето), партийни средства (от субсидията) и обществени пари (от бюджета).

Всички тия източници на пари Борисов си ги има за природен ресурс. Така ги чувства.

А избирателят се постара да не наранява много тия видове чувства на Господаря си.