Един каскет броди из народа

Г-н Балев

 

Съдбата рано ги излъгала,

животът сграбчил ги отвред

и ето ги: стоят на ъгъла

с прихлупен до очи каскет.

Това са класически стихове от Бай Смирненски – описва каскета на гаврошовците, под който се крие много несрета и социална печал. Тъкмо към тези чувства и струни на народната душа се обръщат символически носители на каскети, заемащи високи ръководни длъжности.

Слагайки каскет, високопоставеният каскетоносец сякаш казва на народа – аз страдам с твоята мъка, аз искам да направя нещо, за да облекча страданията ти, аз ще накажа лошите, ще взема от богатите и ще дам на бедните.

Каскети в тази тоналност са носили Георги Димитров, Тодор Живков, Бойко Борисов и много други.

Но днес над всички други каскети в българската история се извисява един нов безкомпромисен и народочувствителен Каскет на Радостта.

Много хора вече забелязаха и коментираха, че медийният образ, който сега се създава на Прокурора на народа – един Каскет ходи из народа и раздава справедливост на всяка цена – това е всъщност римейк на ранния Борисов. В периода му на главен секретар на МВР Борисов по същия начин беше навсякъде, където му е работа и не му е работа, за да въздаде справедливост, да се закани на някого, да даде някоя бърза обществена рецепта, да му се порадва обществото или да му се попипа мускулът.

Но въпросът към днешна дата е не как си кореспондират днешният Гешев и някогашния Борисов, а в това, че в днешното забързано политическо време Каскетът на прокурора май-май засенчва дори Джипката на премиера.

Оцеляващият в скандал след скандал Борисов вече се вози на джипката като че ли с терапевтична цел – напоследък пак намира време да натовари свита от министри и отговорни лица да инспектират някой строеж на магистрала, което представлява доклад на успехите и срещи с трудовия народ в стил “Как сте, как сте” – и шегички от свитата, че Джипката произвежда повече новини от Нова телевизия, ми-хи-хи, мяу-мяу.

Разказваме това и с информативна цел, защото медиите очевидно дават предимство на Гешевия Каскет. И Каскетът не само броди, но и надхвърля многократно компетенциите си, като в срещите си с народа и кметовете поема най-разнообразни ангажименти, като пречистването на въздуха например, което г-н Гешев обяснява така: “Олигарсите ще слезнат от майбасите и ще си сложат филтри на комините за 100-200 млн. Те досега не са го направили, защото е по-лесно да караш майбах”. Тия дни пък кметът на Долно Камарци се похвали на “24 часа”, че Гешев му обещал в селото да се сложи камера за скорост – Подбалканската линия минава през селото и трафикът хвърчи с убийствена скорост. Кметът се молел от 1 година за такава камера, но ето че като се помолил на Гешев – работата ще стане! “Аз – вика – знам, че не му е работа на Гешев, но му казах за нашия проблем и той веднага пое ангажимент!” – казва кметът, очевидно смятайки, че е открил правилния тотем-каскет, към когото да отправи молитвите си.

Трябва да се признае на Гешев, че е решителен човек и си позволява грубости спрямо силни хора, създава си сериозни врагове в лицето на хора с възможности. Независимо какво ще излезе юридически от цялата работа – факт е, че главният прокурор по един или друг начин атакува хора, считани за недосегаеми дълго време. На някои повече се кани, но то също е игра на груб терен.

Освен вечната мишена “олигарсите” и бутафорната “ревизия на приватизацията”, Гешев леко се изрепчи на премиера “да не му се бърка в работата” и общо към политическата класа – “да не си прави вятър на устата”; това в рамките на едно изказване, така че забележката за вятъра на устата може да се отнесе и лично към премиера.

Дали това противопоставяне е реално или мнимо, дълбоко или плитко, не може да се определи с научна точност, защото примерно по барселонските потайности Гешев засега не е проявил активност (до редакционното приключване на броя) – въпреки настойчивите покани от Гражданско сдружение БОЕЦ.

Ако още не чули от глашатаите и мисирките на стабилността – каталунската полиция разследва Бойко Борисов за връзка с евентуално пране на пари – мистериозната Къща в Барселона с мистериозната бивша манекенка в нея, за която се твърди, че е сърдечно и финансово близка на премиера, и дори, както казват поетите във фейсбук, му е родила едно слънчице.

Управляващите наричат това “претоплена манджа за няколко купеики” (така го написа един зам.-министър), а каскетът на г-н Гешев все така строго, но справедливо се обръща към скоростните камери в Долно Камарци, камерите на мисирките и глашатаите, и каквито там камери и приватизации се намират наоколо.