Мани-мани

Кой ще прибере париии?

 

Всички гледаме по телевизора безчислено количество “идейни борци за парични знаци”, както се описва Остап Бендер, който също така е известен с това, че знае “400 сравнително честни способа за измъкване на пари”.

Между тези герои на нашето време и на всички времена сигурно има някакви разлики. Но понеже техните комисиони, комплименти, бакшиши, взятки и суджуци са еднакво далеч от обикновения човек, наречен гражданин – по тази причина всичките са ни еднакви.

Какво значение има за обикновения шушляк кой точно ще намаже от обществените поръчки или програмата на Културната столица?

Е, има значение, че най-сладки за крадене са обществените средства и в края на краищата тия “комплименти” за тарикатите ги плащаме всички ние. Така че интересът ни не е да подкрепим едни или други любезни мошеници за сметка на други. Остап Бендер е един от най-чаровните измамници за всички времена – всеки би се посмял на остроумието му, но никой не обича да му гепят парите. На бившия кмет Софиянски едно време му викаха Гепарда, сега са на мода кебапчийските котараци в Пловдив.

Затова по съвест и възможности оставаме еднакво индиферентни към драми от сорта:

“От Председателството и “Графа” ли е по-голям кешбекът или от Културната столица?”

“F-16 или Грипен?”

“Сделка или не за Брекзит?”

“Георгиус Георгиу или Жирардели?”

“Иван Гешев или Пламен Георгиев?”

“Антон Тодоров или Сузанита?”

“Валери Симеонов или релсата?”

А впрочем от най-безнадежден източник научихме, че Валери Симеонов, тежко загрижен за състоянието на БДЖ, е решил да подкрепи железопътната компания, като се откаже от намерението да се хвърли от Бургаския мост с една релса на врата.

Това е причината за отказа от самоубийство, а не както казаха граждани, че бил лъжел като дърт циганин, а майтапите му са “майка плаче”.

Все пак трябва да отдадем дължимото на Валери Симеонов и да отчетем положителния факт, че в последната циганска криза не е ритал бабички, не е мазал ски и не е калайдисвал общественото мнение с дамаджан-патриотика.

И още едно все пак. Путин патриотично и православно се топна за самостоятелно ледено хоро на Благовещение – без релса. Валери, Краси и Волен кога?