Отворено писмо от Вежди Рашидов

Вредата от трезвеността или  За чашките и хората“

 

Уважаеми сънародници,

Понеже оревахте орталъка с Голямото Айше, се налага да ви разясня някои истини за живота и алкохола. Първо на първо – кой твърди, че употребата на алкохол е порок? Много по-умните от вас са казали, че във виното е истината, а не в книгите например.

Същите тези, по-умни от вас римляни, са казали

Дойдох, видях и се напих“,

но вече 2000 години се цитира напълно неправилно.

Много ме дразнят и рекламите на биричка: „консумирайте с удоволствие и мярка“! Абе вие луди ли сте, бе?!

Удоволствие ли е да се консумира с мярка? Ти си пиеш, а жена ти те бута „Стига си пил!“ Това ако е удоволствие, значи сте мазохисти.

Алкохолът е еликсирът на живота. Какво казва онзи – как му беше името – Майкъл Дъглас или беше Дъглас Адамс – смисълът на живота е 42. Демек – 42-годишно уиски. Ако няма – може и две 21-годишни. Или най-добре седем 6-годишни! Пак е 42! Смятайте, ако не ми вярвате! Това е смисълът на живота, от мен да го знаете.

Разни соросоиди твърдят, че Графа е грозен. Бил сив! Глупости! Аз, като мина два пъти по него и

ще го направя целия римска мозайка с майонеза!

Твърдите още, че Боби Михайлов бил се натаралянкал. Пълни глупости! Аз, като професионалист в тази сфера, ви казвам, че Боби не близва алкохол. Пие само сокчета! При това само със сламка! Защо ли? Защото, ако надигне чашата за един качествен гълток и му пада косата!

Истината е, че онзи път наистина му се беше схванал крака. От опит ви казвам, на една изложба, така се бях почерпил, че и на мен ми се схвана крака. Пипам го – безчувствен. Викам си – е хубава работа. Започнах да го масажирам, да го раздвижа тоя крак, масажирам, масажирам, по едно време гледам – това въобще не е моя крак.

Ама аз вече толкова го бях масажирал, че се наложи да се оженя за притежателката му.

И да знаете, и Юнкер не пие от удоволствие. Работата му го изисква. Помислете само – всеки ден се среща я с Тереза Мей, я с Ангела Меркел. За среща с такива красавици трябва или много смелост, или много наздравици.

Аз, ако отивам на среща с Меркел, ще трябва да обърна поне шишета, докато ми изтръпне ишиаса.

Истината е, че властта опиянява! Всички велики хора обичаме алкохола. Вземете Чърчил, Хемингуей, Елцин, аз… Безброй сме! И както казва Чърчил:

Аз съм взел повече от алкохола,

отколкото той е взел от мен“!

Ето ви един наистина мъдър цитат. Мъдър, защото е мой:

„С алкохола под Вежди се гледаме строго

И боря се с него, доколкото мога“.

          Мъдро, нали? Но, вие, българите не сте мъдър народ. Имате една поговорка – „Пили – пели, плащали – плакали“. Какво значи това – не че сте трезвеници, просто сте бедни и не можете да бъдете такива, каквито искате!

          Алкохолът е начинът да приемеш по-трезво действителността.

Вместо да се чудиш – сега тая чаша наполовина пълна или наполовина празна ли е – направо слагай още лед и си сипи догоре!

И който си мисли, че сега Веждичката ги дрънка с пияната си глава – ще му кажа – не съм пил.

Това е алтернативна форма на трезвеност!

          Споделям ви тия работи, защото мога да си го позволя. Аз съм човек, който не е взел нито един лев от държавата за 40 години. Е, вярно е, че си върнах милион и половина от КТБ, но това не се брои.

Алкохолът не само е полезен,

но и напълно необходим.

Той е приятел, който те спасява в трудни ситуации. Само с негова помощ забравяш, че онези старчета от БАН не те направиха академик. Успяваш да забравиш и глупавите французи от Лувъра, на които им изпратих мои творби. А те, с цялата си наглост, ми отговориха с писмо, че творбите ми, моите творби, не представлявали интерес за тях и нямало да ги включат в експозицията си. Моите творби! Те не разбират ли, че на хората им писна от тая Мона Лиза. Искат нещо свежо, нещо гениално, нещо мое!

          Затова, скъпи сънародници,

препоръчвам ви употребата

на спиртни напитки.

Те ще ви помогнат да живеете по-добре. Само така ще забравите колко милиарда е външния дълг на страната.

Ще забравите, че може напълно законно и без присъда да ви конфискуват имуществото.

Ще забравите за мръсния въздух и електронните винетки.

Ще забравите и новите, по-високи цени на водата и парното.

Айде наздраве за Голямото Айше, дето дори няма „Оскар“!

 

Записа Калинка Тодорова