Посрещането на VW в България (предварително по часове™)

Самуил Петканов

 

На отдавнашния философски въпрос “Кое е най-българското немско нещо – VW или Adidas?” май отговорът е в производителите на легендарния Golf. Такива са слуховете, не сме виновни, но явно премиерът не е достатъчен инфлуенсър с неговите три черти край магнолиите. Язък.

Виновни обаче сме, че знаем, че денят Х е съвсем скоро и имаме програмата на пристигането и посрещането на новите строителни мощи по часове.

Ето как ще се случи.

04:53 – Заблудени фенове са на летището, очаквайки VW да кацне със самолет, но допущат стратегическа грешка. “Фолцвагенът” е бегачка и пристига на собствен ход през Сърбия.

06:13 – VW-то минава Калотина, но повечето жители на България не усещат все още повдигането на БВП.

07:00 – Комитети за посрещане на VW във Враца, Перник и Кремиковци, защото никой не знае къде точно ще се вдигне тоя завод.

07:34 – Митрополит Николай обикаля страната с майбаха си и анатемосва всяко фауве.

08:00 – Фолксваген сюрпризира всички, като пристига в Дупница и започва да вдига завода си там.

08:14 – Бойко Борисов моменталически пристига с кортеж, карал от София с 400 км/ч.

08:25 – Целувки, милувки, курбан, шеги. Първи пост във Facebook на премиера, в който казва: “VW дойде заради хубавите ни магистрали и кръгови кръстовища”

08:37 – Настръхнали журналисти правят поклон доземи и обясняват каква чест за малкия ни народ е цялото това величие на пристигането на Народната кола.

09:40 – На леко засекретена среща всички държавни институции за контрол са инструктирани да не пипат в и около завода, за да не им се случи да ги натровят с фалшива данна за дизелова емисия.

10:00 – Живите включвания по телевизора са в своя ПИК. Репортерка смуче емблемата на фолксваген поло, нейна колежка споделя как са я возили в туарег и още колената ѝ са на пастет.

10:24 – Елена Йончева публикува разследване как дизайнът на новия Пасат е краден от модела Лада Калина от 2004 година.

10:58 – Президентът идва и казва нещо изключително бавно и забравимо, а Фолксваген бибитка, кимайки неловко и надявайки се да бъде оставен да произведе първите 600 ауспуха.

11:29 – Хората малко са позагубили интерес към темата, защото в Съдебен спор Жоро Игнатов е хванал Норвегия натясно в една уличка и я пита кога ще върне децата.

12:35 – На жълтите павета излиза протест на чалга певиците под надслов: “Ние сме истинските фолк-вагини на България, не на чуждите!”

5 дни по-късно…

17:35 – VW затваря завода и обяснява, че тоя рекет наляво-надясно няма да го плаща и не иска да става спонсор на Левски.