Борисов между Юнкер и Орбан

Предварително по минути

 

Самуил Петканов

 

Докато Брекзит ще бъде отложен, опростен и потулен по нашенски като тема, която по едно време просто ще писне на обществеността, не бива да пропускаме от вниманието ни да се изплъзне друга тема от особена значимост. Юнкер vs Орбан.

По едно или друго стечение на обстоятелствата воюващите страни имат на първо място в бързо избиране на телефона си своя приятел – Бойко Борисов. И кой, ако не той, ще се опита да ги сдобри, за да спаси Европа, но и да запази модерните консервативни ценности. Ето как ще протече него помирителен ден на връх заседанието на ЕНП:

 

05:45 – Събуждане, миене на зъбка, голямо нуждаене, бърсане с карикатури на Комарницки, висящи на един пирон на стената.

05:53 – Проверка на Instagram Stories на Юнкер, за да прецени къде е вършал снощи и в коя клиника и доколко си е церил ишиаса. Преценка, че в този ден ще спи поне до 10.

06:00- 06:35 – Гледане на всички голове по всичкия футбол по света. Обаждане до Орбан с въпрос Георги Миланов как играе за неговия отбор Мол Видин, но с идеята днеска да се започне денят умилително.

07:12 – Политане за Брюксел. Подреждане на придружаващите журналистки по красота и приемане на залози коя – какво.

08:48 – Закусване дюнери в Брюксел, дето ги правят едни наши турци. Етническият мир в цяла Европа е в наши ръце.

09:35 – Обаждане до Банкя – довечера всички да са на линия за мачле. Денят ще е напрегнат и трябва да завърши с хеттрик.

10:12 – Първи разговори с хора от ЕНП, опипване на почвата. Тия, дето са настроени срещу Орбан им се казва: “Да, прави сте. Ама ако не остане Орбан, правителството пада. Как кое правителство? Всяко.”

11:30 – Юнкер е живнал.

11:49 – Юнкер пак е заспал.

12:15 – Носят Юнкер в залата. Разопаковат го. Вика, че си е затворил бил очите срещу бръчки.

12:34 – Борисов вика на Жозеф Дол, че Орбан е страхотен човек и да идат некой път на механа с нестинарки, за да се разберат и стига глупости.

13:10 – Срещата е открита. Речи. Време е за дрямка.

14:48 – Събуждане, пляскат. Орбан не е изключен от ЕНП, всички са разревани от облекчение. Едно семейство е преминало през трудния момент и е останало заедно.

14:53 – 15:23 – Снимки за Фейсбук с всички, които ги знаем кои са. За Facebook. Поздравяват Борисов за ключовата роля в помиряването.

15:44 – Skype разговор със Сорос по телефона на Цветанов. Занасяне на телефона до Орбан с репликата: “Де, разбéрете се, грехота наши хора да се карате. И все Унгарци”

15:49 – Орбан и Сорос се разбират университета да остане, но в него да се забрани хомосексуализма преди обяд.

15:54 – Целуване с Орбан, Юнкер, Дол и някой евродепутат-шерп из Брюксел. Сбогуване и отиване за още един дюнер.

18:48 – Кацане в София, пускане на бурканите, че само след час и малко е мачлето.

20:00 – Мач. Три гола.

Завеса.