Евала на холдингите

Иво Балев

Като устойчив модел в управлението на кризи у нас се забелязва един характерен похват – създава се някаква мегаструктура, която да отговаря за всичко в отрасъла, и се обявява, че ето тук ще се носи отговорност, ама яката. Другият чалъм е – ако има комисия от няколко човека и всичките са оплели конците, закрива се комисията и се преназначава един ръководител, който вече ще носи отговорност, ама сериозно!

По тоя начин беше обявено, че водната криза ще бъде преборена с един милиард, който ще се харчи панически, и с нов мегахолдинг, който ще се занимава с водите от Дуранкулак до Кулата и от Резово до другата Кула.

По случай кризата в хазарта пък бе обявено, че се разформирова досегашната многочленна комисия, която оставила определени данъкоплатци да плащат колкото преценят – и на нейно място вече ще се конституира нова Комисия по хазарта с един-единствен член, който да отговаря за състоянието на сектора пред Гешев и обществото.

По информация на ПРАС-ПРЕС за началник и единствен член на тази комисия е избран Ицо Хазарта. Ако не стане така, значи са решили да ни прецакат прогнозите и да ни сринат авторитета на издание близко до управляващите.

Ето до каква още доверителна информация успяхме да се доберем – какви холдинги или по-точно холдинЗи ще се създават и кой ще ги управлява.

 

Холдинг “Водоустойчивост”. Най-спешни действия се налагат заради водната криза, затова първият холдинг е по въпросите на водата.

За глава на холдинга по водните работи е определен почетният председател на Хидроинженерната дружинка Ахмед Доган, който отговаря (срещу луди пари) и за части от Студения резерв. Тук има една инженерна тънкост – Студеният резерв по принцип е на водно охлаждане и г-н Доган разполага със свободни водни ресурси. Той е най-скъпият хидроинженер в България и ако не реши водните проблеми, поне знаем, че накрая на годината ще произнесе една реч, от която ще се подмокрят всички климактерични журналеси. И ще ни държи влага дълго.

 

Холдинг “Хазарт”. Както казахме в анонса, хазарта най-вероятно ще го дадат на Ицо Хазарта. Но ако решат да ни прецакат прогнозата, ходинг “Хазарт” ще бъде управляван от друг, сигурен човек – Ирена Кръстева, известна още с прякора Мама. Тя е някогашна шефка на тотото, знае как се управлява държавнически хазарта, а като майка на Делян Пеевски ще разполага и с медиен комфорт, и с бухалки на институциите, и с чадъри всякакви.

Трябва да се има предвид също, че който вземе печалбите от талончетата, ще поеме и разходите на “Левски”.

Ако ли пък нещо се обърка – винаги може да се извърти една тото-въртележка по модела на КТБ – българският народ е плащач, разходи за стабилност не ни плашат нас.

 

Холдинг “Правосъдие”. Холдинг правосъдие е стабилен и може да се счита за циментиран с безалтернативния избор на Иван Гешев за Главен прокурор – избор и кандидатура, които и ПРАС-ПРЕС утвърди почти единствен в дългите месеци, когато и самият г-н Гешев твърдеше, че не е кандидат за позицията.

Минало-заминало, позициите по върховете на правосъдието се завъртяха като в шахматна рокада или като в новия кабинет на Путин, който е като стария – г-н Гешев отива на мястото на г-н Цацаров, г-н Цацаров отива на мястото на г-н Франтишек, а г-н Франтишек отива на мястото на г-н Гешев.

Ако не сте чували за г-н Франтишек, той е известен с това, че е безкомпромисен спрямо деца, пререждащи се на опашката пред лавката в училище – потърсете тази история в Бивол.

 

Радиотелевизионен Холдинг. Медийният комфорт и спускането на опорни точки са сериозна работа. Медийната любов не може да се оставя на случайни проститутки. Медийното тричане не може да се оставя на квартални батки и друг неквалифициран персонал.

Като най-успешен медиен стратег на гербавата действителност се е доказал Георги Харизанов, а в борда на медийния мегахолдинг ще участват други доказани професионалисти като Недялко Недялков и Илияна Беновска.

Силното парламентарно лоби ще внася един след друг медийни закони, кой от кой по-медийни, а вносители както и досега неизменно ще са депутатите Хамид Хамид, Йордан Цонев и Делян Пеевски, който пише и внася закони, дори без да присъства телом в парламента – толкова силно е неговото обаяние.

Харизмата и медийната сила на г-н Пеевски са толкова силни, че дори няма нужда да два интервюта – даже пред собствените си медии.

Радиотелевизионният холдинг е най-богат на кадри и ресурси, затова изтъкнати негови членове ще помагат и на другите холдинзи.

Така например Харизанов от медиите ще консултира и физкултурата, и водния сектор, Пеевски пък традиционно ще помага на правосъдния холдинг, а така също и на холдинг “Хазарт”.

 

.