Богатий с момите, сюрмахът – в “Арена Армеец”

Г-н Балев

 

В дни на национални изпитания всички, които имат възможност, трябва да отворят сърцата си и банковите си сметки, всички трябва да използваме скритите си резерви и както е казал поетът – всеки по силите си да вземе участие в туй мероприятие – момите с иглата, сюрмахът с трудът, богатий с парите, учений с умът. (А не като в нашето заглавие и както става обикновено.)

***

Атрактивният бизнесмен с радикални възгледи Ивайло Пенчев предложи на една от болниците в София дарение от 220 хиляди за апаратура. Дарението бе отказано заради неприемливите условия, които постави бизнесменът – в болницата с дарението той (Пенчев), служителите му и роднинският кръг около тези лица да се лекуват с предимство.

Това дарение бе неблагодарно отказано, а граждани популисти с кампания в социалните мрежи събраха същата сума за няколко часа от дарения – не от алтруизъм, а за да натрият носа на клетия бизнесмен.

Дарение направи и първият ВИП корона-пациент у нас – Кирил Домусчиев. По някакви стечения на обстоятелствата в света на богатите и известните, той се оказа заразен с коронавирус, поради което за негово удобство бе поставена под карантина цяла болница. (Само момите от нашия вестник не са му осигурили да го обслужват в лечението.)

Но Домусчиев направи и дарение – няколкостотин опаковки от същото лекарство, което препоръча по-късно и Тръмп. (Оня ден Тръмп като една бг мама написа статус, че намерил цяр – същия като на Домуса.)

Борисов пък вече няколко пъти дава “рецепта за солидарност” – олигарсите да си продадат бронираните мерцедеси и майбаси – и да дадат някой лев на работниците, за да издаяним в кризата. Това не е точно и само бесен популизъм, преди всичко защото не е ясно кой пък ще се втурне да купува тия “мерцедеси и майбаси”, с които да закърпим положението и да се изпълни спасителната препоръка на премиера.

***

Но всичко това очевидно няма да е достатъчно и народът заедно със своите олигарси трябва да освободи още от скритите си резерви. ПРАС-ПРЕС и в тази невиждана криза отново предлага адекватните решения!

Повелителят на свободното слово и уредената стопанска инициатива Дон Шиши ди Корпуленция да бъде така добър да предостави хотел “Берлин” за полева болница – когато “Арена Армеец се препълни”, трябва да сме готови с леглова база.

Христо Ковачки и неговите камери за изгаряне на италиански боклук могат в критичен за родината час да станат крематориуми – ако ни постигне съдбата на Италия и Испания, трябва да сме готови и за това.

Небостъргачът “Златен век” да се дострои, за да настаняваме болни и там – вместо да се дърляме трябва ли му на “Лозенец” стълба към небето или напротив. Квантовият генератор в мазето пък току-виж отпучил някакъв канал за оттичане на вируса.

И Къщата в Барселона трябва да се използва, вместо да стои празна – независимо на кого е точно, кой управлява процесите в нея и т.н. Да помогнем на нашите братя в Каталуния и да направим Къщата в Барселона лазарет. Такива жестове не се забравят – от народ към народ.

Вежди Рашидов разбира се трябва също да прояви съпричастност и да дари дезинфектанти на народа – имаме нужда!

Емигранти с възможности – съвременни хъшове като Васил Божков, могат да продадат и дарят части от колекциите си, макар че трябва да се пазим от античните предмети да не изскочи от ритона някой праисторически вирус, както става по филмите, като отворят някоя египетска гробница и мумията пусне някаква смъртоносна зараза.

А всъщност, доколкото г-н Божков е с ограничен или никакъв контрол над колекцията си – въпросът с даренията на ползу роду се отнася и към прокуратурата – включете и някаква такава компонента в пазарлъците и грабежите си.