Името на дявола е Ангел

 

Велислав Минеков

 

Нужно е първо да обясним, че Министерство на културата не е културно министерство, нито министърът му трябва задължително да е културен министър. Министерството е длъжно да запази държавния интерес, дори когато подарява милион на зидари и мостостроители. Разбираемо е дарението към частни фирми и подизпълнители, когато поставяме държавата над всичко. Ако „Бистришките тигри“ бъдат превозени с правителствен самолет до двореца в Евксиноград, това е поради естествената им и родствена връзка с „Бистришките баби“. Тигрите не са баби, но притежават гласовете на Одисеевите сирени, сразили слуха на привързания за мачта падишах. Екипажът, знаем, наблюдавал безмълвно с восък в ушите и стаени надежди за безбрежни рушвети и попътен вятър.

Не щеш ли един ден се появил ангел от небето и предложил своята помощ. Той бил тих и хрисим, дарен с доброта и висококачествен специалист в реализацията на европейски проекти. Златното руно било далеко, а ангелът носил пресни алтъни и европейски съкровища от любимия на гребците Брюксел. Пенелопа предпочела Долче и Габана, отвратена била от безкрайното плетене на чорапи. Тук гребците от Министерския съвет приключили с митологията и пожелали за майката на Омир неща, които не мога да ви споделя (да не забравяме, че те отговаряли на националния стандарт за грамотност).

Ангелът, наричан още в притчата Ангел Ангелов, притежавал всички качества на съвременната българщина, презирал гумените цървули и бащината мотика. Бидейки важен чиновник, пожелал осела, златото и дори жената на културния министър в името на споделените добродетели и изконната стабилност в управляващата партия. Ангелът се местил от министерство в министерство и изнудвал всички срещнати по пътя на възхода си. Изнудваните заделяли от залъка си, предлагали му остатъци от своята трапеза и мълчали в името на свещената стабилност. Ангелът бил амбициозен, побеснял внезапно и започнал със заплахи и рекет. Пожелал екскурзия в Испания, на пълен пансион, спа, кални бани и тайландски масажи. Министрите и техните чиновници били възмутени и останали безгласни пред подобно нахалство. Мълчали и стискали зъби, защото били патриоти и твърде заети с благоденствието на нацията.

И тогава ангелът се превърнал в дявол, никой не подозирал този вече висш чиновник в пъклените му намерения. Започнал новата си кариера с евтин телефон със съзнателен уклон към запис на големи рушвети. Намразил началника на дирекцията „Интелигентно развитие“ поради неговата стиснатост и противоречие с националната теза на Любимият ръководител – „Аз съм прост и вие също“. В черна нощ написал с пирон върху новия му Мерцедес „Локо Пловдив“. Това не подействало и тайно надупчил гумите на колата, бидейки уверен в здравословния сън на началника. И това само за едни осемдесет милиона. Ангелът побеснял от разочарование и притиснал тъщата на втория в държавата със желание тя да го дари с апартамент като онези шест закупени от пенсията ѝ. Пожелал от някой си Главен Мултак хотел в австрийските Алпи подобен на този на сина му. Бидейки безскрупулен, изнудвал Величието с желанието си да бие успешни дузпи в неговата бистришка врата. Откраднал либийски танкер, затворил фабриката на „Булгартабак“, пробил тръбите на Турския поток и тайно развил бурмите на закупения от падишаха почти нов ядрен реактор произведен по лиценз на Иван Грозни и Петър Първи. Разочарован, прескочил до Барселона, намерил път до сърцето на мис Бикини/Гащи и консумирал, да кажем реализирал, една лишена от всякакъв морал недопустима близост със същата.

Тук падишахът побеснял, набрал на телефона, седъм-осъм-седъм-осъм, и се обадил на „Ало Цаци“.

– Цаци, Баце съм. Тоа министър, дето сте го записали, аз на него ше му (не се разбира, става дума за някакви майки). Квото щеш го прави, мултачето ми нема да го бараш, че Путин ше ми (не се разбира, за някаква майка става дума). Меркела ми казА, дето требва министър за корупция да дам. Неам против, ама аз на нея ше ѝ (не се разбира при липса на фантазия). Прай го квото щеш. Аз съм те избрал.

Тук тази история ще бъде увенчана с щастлив край. Министърът ще бъде жертван, окован и хвърлен в тъмницата във връзка с петилетния план на Европейския съюз за борба с корупцията. Министерските съветници ще бъдат наказани свирепо с преместване в други министерства, или на дипломатическа служба. А ангелът, след като осъди всички огорчили го съучастници, ще отлети към небето в очакване за приземяване в новото правителство.

Едва тогава ще бъда щастлив. Но остана едно лошо чувство. Сутрин ставам, пия кафе и получавам усещане за корупция. На обяд шкембе с бира, люта чушка, киселини и усещане за корупция. Вечер чаша ракия, набия жената, а усещането остава същото.

Стабилен съм.