Мани-мани

И все пак тя се ротира

 

Галилео Галилей тръгнал да прави радикална реформа в научното мислене. Той открил, че Земята се върти около Слънцето, а не обратното.

Само че Божият инструмент, наречен Инквизиция, го заставил публично да се отрече от идеите си, защото били политически некоректни за времето си.

Но след публичното покаяние Галилео Галилей промърморил под носа си – и все пак тя е в ротация!

Васил Левски искал България да има редовно републиканско правителство, а не диван при османския султан. По тия въпроси Левски писал на Панайот Хитов:

Времето е в нас и ние сме във времето; то нас ротира и ние него ротираме.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ бяха на крачка от радостта да съставят кабинет и да зарадват 100-те национални интелектуалци, които правиха подписки за тая кауза.

Но кратка бе радостта на интелектуалците.

Радостин Василев пусна да се въртят едни 5 часа шанаджийски запис от онлайн партийна сбирка на ПП – и ГЕРБ замразиха преговорите за ротационен кабинет.

Тоя запис малко хора са го изслушали целия, но всеки си го напасна за своите нужди. Някакви копейки във Фейсбук даже почнаха да реват, че за хората от записа трябва Народен съд – веднага! (Смешно и зловещо, засега повече смешно.)

ГЕРБ също демонстрираха шок и ужас от записа и замразиха преговорите (вероятно не задълго).

Не че ГЕРБ са се шокирали чак толкова от записа (чували сме от техния лидер къде по-стъписващи записи) – но това им дава повод да искат повече от бъдещата некоалиция. А ПП-ДБ вече са склонни да дадат, каквото им поискат.

В крайна сметка след почти три години протести и серийни предсрочни избори България постигна пълна реабилитация на Бойко Борисов. Малко поочукан, той се завръща на бяла кобила със съвсем леко понаакана опашка.

ГЕРБ от партия в пълна изолация стигнаха до положение да са поливалентни; всички са готови да им угаждат.

Колелото на Историята направи пълен оборот и парадоксално – единственият сериозен противник на Борисов в момента е Иван Гешев (докато не се разберат отново Борисов и Пеевски).