Трайте си, колеги, да не ви опраскат и вас!

Иво Балев

 

Нашият приятел и сътрудник Валдес Радев бе внезапно уволнен от Нова телевизия, където си изкарва хляба. Ако не знаете – в ПРАС-ПРЕС не си изкарваме хляба, а си търсим белята.

Е, Валдес я намери белята. Той е автор на едни от най-остроумните и актуални колажи, които се търкалят из интернет къде с автор, къде без автор.

Но ако вие копирате колажите на Валдес без да указвате авторството – който трябва, много добре знае кой е авторът.

Нова телевизия има утвърдена традиция в отстраняването на хора с независимо мислене и опозиционни нагласи. Това стана особено видимо след смяната на собствеността – започна едно “движение на хора, стоки и капитали”, което не може да не направи впечатление.

Карикатура: Чавдар Николов

Карикатура – Чавдар Николов

Гонят се хора с отношение към професията, изграждани с години – в същото време вървят страхотни трансфери от шишкавия Канал 3. Кадри от кАнала, доста от които преди това са работили в емблематичната TV7, сега ударно се инсталират на важни позиции в НТВ.

(Само да напомним, че в TV7 потънаха стотици милиони от изгърмялата КТБ.)

Списъкът с опраскани журналисти и сътрудници на Нова е по-дълъг от прочутата резервна скамейка “Кадри” на ГЕРБ.

Карикатуристът Чавдар Николов беше опраскан след карикатура с Борисов.

Столчето на Ани Цолова от сутрешния блок се опразни внезапно и водещата бе пренасочена към лайф-стайл журналистиката (не ѝ видяхме лайф-стайл постиженията, макар че беше обявено, че ще има такова предаване).

Разследващите журналистки Генка Шикерова и Миролюба Бенатова бяха поощрени много елегантно да си ходят – с промяна в договорите, която фактически им връзва ръцете. Така бе изпратен по живо, по здрави и Марин Николов.

Има един изключително красив контрапункт – преди няколко години от Нова си тръгна заради цензура Васил Иванов, също разследващ журналист. Тогава той даде една сюрреалистична пресконференция, в която обясни, че в Нова телевизия има гербава цензура, но Бойко Борисов не знаел нищо и той бил “пич”.

Иванов бе пратен в Канал 3, а когато Отмъстителя на олигофрените Домусчиев влезе в Нова, лично покани разследващата шпага Васил Иванов да се върне от Канал 3. Васил Иванов трябваше да даде една пресконференция на тема “Домусчиев е пич”.

Столчето на Валдес пък изстина след бума на колажи с торбички BILLA. Той си тръгва от Нова и отива на широкия пазар на труда.

А вие, неговите колеги, си трайте, ама хубавичко!