Комедианти във възход

Или защо няма нищо за присмех в победата на Зеленский в Украйна

 

Драго Иванов

 

Съвсем не на майтап още един комик попълни редиците на височайшите властимащи. Володимир Зеленский, по професия комедиант, шоумен и продуцент, победи разгромно на втория тур от президентските избори в Украйна досегашния държавен глава Петро Порошенко. Двоен рекорд на 41-годишния Зеленский: наймлад президент в новата украинска история и първият, спечелил толкова внушителнос над 73 процента.

Зеленский беше издигнат от партиятаСлуга на народа“, регистрирана в края на 2017 г. Тя е кръстена на едноименния комедиен сериал по тв канала „1+1”. В него Зеленский играе учителя по история Василий Голобородко, който на вълната на случайната интернет популярност става президент.

Последният, трети сезон наСлуга на народа“, беше излъчен в навечерието на първия тур на изборите. И от телевизорахоп! – Зеленский скочи в реалния политически живот. И се озова наБанковата улицав Киев, където се намира Президентската администрация. (То и тука символикаколко щещ.)

Зеленский е завършил право, но никога не е работил като юрист. Родом от Кривой рог в рускоговорящата Днепропетровска област, там минава детството му. Помни онзи хаос. „Бандитски град, град от 90-те. Имаше все пак някакви закони. Ако се разхождаш с момиче по улицата, келешите няма да те закачат“, спомня си пред журналиста Дмитро Гордон.

Пътят към славата тръгва от телевизионно състезанииепопулярното в целия бивш Съветски съюзКВН“ („Клуб на веселите и находчивите“). С приятели и състуденти създава отбора ЗапорожиеКривой рогТранзит, с него стават шампиони през 1997 г. След това изгражда собствена трупа „95 квартал“ – по името на район в Кривой рогкоято сетне се трансформира вСтудия Квартал 95“. Това е ядрото на забавната империя на Зеленский.


Продуцира концерти, мюзикъли, развлекателни програми, телевизионни сериали, филми. Ала Зеленский влезе в умовете на зрителите найвече с хумористичното шоуВечерен квартал“ (на рус. „Вечерний квартал“), нещо сходно наШоуто на Слави“. Политическа и социална сатира, песникавъри с иронично съдържание, скечовекъде сполучливи, къде не толкоз; познат модел. Излъчва се от 2005 г., а от 2012 г. е в ефира на „1+1”, телевизията на олигарха Игор Коломойский. Каналът е втори по гледаемост в Украйна, разпространява се в още двайсетина държави. „Вечерният кварталвърви и по руската телевизия РЕН ТВ.

Зеленский е близък с Коломойский. Телевизията на олигарха (шести по богатство в Украйна) нескрито агитираше за комика. А журналисти разкриха, че в последните 2 години актьорът 13 пъти е летял до Тел Авив и Женевадето живее Коломойскийбарабар с юридическите съветници на милиардера.

На Коломойский в Украйна понякога му викат Беня Крик“, по името на героя отОдеските расказина Исак Бабел. Малко нещоблагороден престъпник“, à la одескоеврейски Робин Худ. Беше губернатор на Днепропетровска област, ама се скараха с предишния президент Порошенко, дърляха се покрай една банка и нефтогазова компания. Коломойский каза, че се маха от политиката. Да видим, няма ли да се върне чрез Зеленский.

Комик в политиката не е нещо невиждано. Италианският комедиант и кабаретист Бепе Грило (между другото, страшно прилича на Коломойскийвижте ги) беше много популярен в телевизията в края на 80-те. Бичуваше политиците, сечеше ги наред. Заради острия му език към оплетения в корупция министърпредседател и лидер на социалистите Бетино Кракси го гонеха от обществената RAI. Наричаше Романо ПродиАлцхаймерПроди“, а Силвио Берлускони – „психогном“. Властимащи от всякаква боя подемаха инициативи да го свалят от екран, налагаха му всевъзможни забрани.

Полекалека Грило посегна към изкушението. В края на 90-те и в началото на новото хилядолетие излизаше с новогодишни обръщения по частния канал Telepiù, и то веднага след поздравлението от държавния глава. През 2007 г. в Болоня свика гигантски митинг в стилистикатаЦелунете ме отзад!“ (съборите, познати като “Vaffanculo Day”). Две години покъсно в Милано учреди Движение „5 звезди“ – партия на протеста, самоопределяща се като свободно обединение на гражданите.

Десетилетие покъсно „5 звездивече е незаобиколим политически фактор. На парламентарните избори през март 2018 г. движението постигна найголемия резултат за единична партиянад 30% от местата в Камарата на депутатите, толкова и в Сената. И днес участва в управляващата коалиция със Северната лига. Човек на Грило е вицепремиер и министър на икономическото развитие и труда – 32-годишният Луиджи ди Майо, сегашен лидер на „5 звезди“.

Комици се въздигат не само в Украйна и Италия. В Словения колега на Зеленский и Грило е министърпредседател 41-годишният Марян Шарец. Възпитаник на театралната и филмова академия в Любляна, той се бори в политиката от 2010-а насам. Има собствена партияЛиста Марян Шарец (LMŠ), която миналата година стана втора сила в словенския парламент.

Комедиен актьор е днешният кмет на арменската столица Ереван – 42-годишният Айк Марутян. От същия сой е и исландецът Йон Гнар, който управляваше столицата Рейкявик между 2010 и 2014 година.

В далечна Гватемала телевизионният водещ и хуморист Джими Моралес спечели на балотаж президентските избори през октомври 2015 г. Международно се чу за него още веднъжв края на 2017 г., когато последва Доналд Тръмп и обяви, че и Гватемала ще премести посолството си в Израел от Тел Авив в Ерусалим.

Нищо за присмех няма. Всеки президент в някаква степен е артист“. Тъй рече съвсем сериозно един от ветеранитедържавни началници, нявгашен директор на колхоз и президент на Беларус вече четвърт векАлександър Лукашенко. И официално поздрави Зеленский.