Ало, пенсиите!

Тони Филипов, д-р

Ало, братя от последната възраст! От днес започва Великденският пост. Съобщавам го, за да знаете, че от днес цели седем седмици имате легитимен повод да не ядете месо. Иначе вие си постите всеки месец, като свършите паретата… Така де, не е ли така?

По време на постите в някои дни, като Благовещение и Цветница, се позволява риба. А също и морски дарове – октоподчета, калмарчета, скариди, омари. Чел съм, че монасите в Атон например по време на пости (в дните, когато е разрешена риба) ядат октопод. Октопод на скара, залят със зехтин и наръсен обилно с  риган… Ммммм… Или пък кралски скариди в зехтин с много чесън… Мога да постя три месеца без да ми омръзне.

Дедо поп разправя, че и алкохол не трябвало да се приема, само по малко винце в определени дни. Не по-малко важно е и душевното въздържание, духовният пост, отказът от греховете на езика, сърцето и някои други органи… Трябва да се избягват шумни забавления и празненства. Полани се чу, че св. Синод май решил, че и телевизия не бива да се гледа през постите. Сигурно и тя е грешна. А може да е и блажна… А може да беше и заради оная реклама, дето дедо поп набива шунка, пък вика, че не е блажна.

Забранено това, забранено онова…

Да ви разкажа една поучителна история в този смисъл. През средните векове се смятало, че яденето на блажно в петък е едва ли не най-голямото престъпление, по-голямо от убийството и кражбата. В „Папеса Йоана” Емануил Роидис разказва как отец Йоан (бъдещата папеса) и още трима отци замръкнали в един хан. На огнището се въртял шиш с две гъски. И таман поповете да ги почнат, някой се сетил, че е петък и не може блажно. Ами сега?! Тогава Йоана, като изкусна в казуистиката, измислила как да изядат гъските без да съгрешат: „Кръстете тази гъска риба и я изяжте без страх.” Един от отците прекръстил три пъти гъските и казал: „В името на Отца и Сина и Светаго Духа, такива бяха днес нашите риби!“ И ги омели, обилно полети с вино. Но преди да запият, се нарекли с имената на ангелите. Единият отец се нарекъл Гавраил, другият Михаил, третият Рагуил. И пили по ред за здравето на всеки ангел…

Та казвам, че дори и пиянството може да се превърне в богоугодно дело.

Ама ще кажете това го правят католическите лицемери! Да, де, ама православните българи имат поговорка: Задружни калугери и в петък блажат. И тя не се е родила на празна софра…

За виното и ракията поповете не са единодушни. Преди години уредникът на музея в Рилския манастир каза, и ние си го записахме на стената, че “ракията не е нито мазна, нито тлъста или блажна – тя си е ракия”. Същото се отнася и за виното. То даже е още по-богоугодно! Казано е: „Който не вкуси от тялото ми и не пие от кръвта ми, та да стане едно с мене и аз с него, няма да познае спасението.”

Братя от последната възраст, сигурен съм, че особено ви вълнува темата за смешните движения. Признайте си, дърти мискини! Помня, помня как преди няколко години в. „Дума“ редовно публикуваше програмата на XXL, Space platinum и още няколко „еротични“ телевизии…

Преди няколко години поп Силвестър от сливенската църква „Св. София“ призова да не се въздържаме от секс през постите. „Ако, вика, откажем ласки на половинката си, то сами я подтикваме да сгреши”. Което е логично. Щото ние можем да постим, ама комшията… Но дедо поп прави една изключително важна уговорка: „Забраната за секс по време на пост не важи само за двойки, които са венчани.”  Което е малко като траура по Тито – “Али свакой со своя жена – да му е тужно.”

Ива Дойчинова разправяше по телевизора, че един дедо поп ѝ казал, че няма смисъл да не ядеш месо, ако ядеш хора. Ето това въздържание и според мен е по-важно от всички останали въздържания вкупом! Не се яжте един друг, братя, това е най-големият грях, който можете да сторите.

А колкото до постенето, то ще си се наложи от само себе си. Ако се задържи Бойчето още десетина години на власт, всички ще станем вегетарианци. Даже направо вегани ще станем. Ще пасем. Ако има къде, де… Щото всичко сме разпродали и частниците ще турят табели: „Частна собственост, не пасете тук!”